Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

KONKURSY ZAWODOWE

 

W czerwcu 2018 r. otrzymaliśmy Certyfikat - wyróżnienie „Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości 2018” za zrealizowaną praktykę w projekcie „Szkoła wielu możliwości”.
Innowacyjność i oryginalność naszych działań polegały przede wszystkim na indywidualizacji podejścia w procesie uczenia się uczniów, poprzez aktywną edukację ukierunkowaną na aktywizowanie młodzieży, rozbudzanie jej ciekawości, otwarcie na współpracę, współdziałanie i integrację, wzajemną naukę i pracę.
Ważnym dla nas, aby uczeń naszej szkoły wychodząc z jej murów był przygotowany do pracy i życia w społeczeństwie, odpowiedzialnego pełnienia ról społecznych, aktywnego planowania kariery zawodowej. Podejmowana przez nas praca dydaktyczno-wychowawcza daje uczniom wiele możliwości, opiera się na jakości, wysokim poziomie przygotowania uczniów do świadomego, dorosłego życia.

szkoa_zawodowa_najwyszej_jakoci_2018_800 szkoa_zawodowa_najwyszej_jakoci_2018_2_800 szkoa_zawodowa_najwyszej_jakoci_2018_1_800


20 kwietnia 2018 r.

Uczestniczyliśmy w finale II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”. W konkursie wzięli udział z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

Tematem przewodnim konkursu kulinarnego było zastosowanie mięsa z kaczki w kuchni różnych regionów Polski. Uczestników zobowiązano do wykorzystania w proponowanej potrawie surowców/półproduktów takich jak pierś z kaczki, kapusta kiszona, jabłko, mąka gryczana.

Naszą szkołę w części kulinarnej reprezentował Jakub Kowalewski. Dodatkowo młodzi adepci kulinarni musieli zmierzyć się z testem wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej. Z testem zmierzyła się Inez Suchmiel, zdobywając w ogólnej klasyfikacji III miejsce. Gratulujemy!

regionalne_podre_2018_1_800  regionalne_podre_2018_3_800 regionalne_podre_2018_6_800


4-6 kwietnia 2018 r.

Odbył się finał XLIV Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, w którym wzięły udział przygotowane przez Panią Dorotę Zarębę uczennice klasy IIIF.  Natalia Niedziela zajęła III miejsce i uzyskała tytuł Laureata. Otrzymała indeks na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego z kwalifikacji T.04 „Produkcja wyrobów cukierniczych” oraz z kwalifikacji T.16 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”. Patrycja Banaszek i Patrycja Przetacka uzyskały tytuł finalisty i także zostały zwolnione z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w części pisemnej.

owom20181_800 owom20182_800 owom20183_800


15-16 marca 2018 r.

Odbyła się XX Ogólnopolska Olimpiady Wiedzy o Żywności. W efekcie wieloetapowych eliminacji Julia Bogucka uczennica klasy IVE/F wywalczyła tytuł finalistki, zajmując 19 miejsce. Otrzymała indeks na wybraną przez siebie uczelnię wyższą oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego z kwalifikacji T.04 „Produkcja wyrobów cukierniczych” oraz z kwalifikacji T.16 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”.

oowoz1_800_01 oowoz2_800 oowoz3_800


15 marca 2018 r.  - II miejsce w konkursie "Nowoczesna kuchnia polska w tradycji Świąt Wielkanocnych"

Odbył się konkurs pod hasłem: "Nowoczesna kuchnia polska w tradycji Świąt Wielkanocnych". Tematem przewodnim konkursu było zastosowanie typowych dla kuchni polskiej surowców: wątróbki indyczej, buraków i jaj w potrawach o charakterze wielkanocnym. Zadanie uczniów polegało na wykonaniu dania, stanowiącego przekąskę gorącą. Potrawy oceniało profesjonalne jury składające się z szefów kuchni w składzie: Carlos Gonzales-Tejera, Grzegorz Rytelewski, Bożena Polak-Stojanowa, Małgorzata Borkowska, Rafał Konik, Jerzy Czapla.
Nasza reprezentacja w składzie Krystian Sawicki i Kamil Waluk zdobyła II miejsce w tym konkursie. Zaserwowali oni wątróbkę drobiową w czerwonej cebuli z malinami, podaną z jajem poszetowym, młodymi szparagami i salsą z żółtego buraka. Zwycięzcom gratulujemy!!!

180316091430_0001_561x800_800 180316091510_0001_561x800_800

Zdjęcia autorstwa Tuba Wyszkowa

3ssylnanqvtivqhssqvs3vxpmb2oqt3c_800x602_800 cnjfqaxzd01czzo6jwox2e3l3lmqbhj0_800x602_800 5byhvjiplbx27fxtyysneizltq63_1v_800x602_800

dpfl8mh2xg7vvxb72ypku4a_7ojlfg_800x602_800 na2eoosgaxr3zkv8tqjerakiqswlo5od_800x602_800 zvwev1th0ttyckl1ryvlanrrjkisj5is_800x602_800


13 marca 2018 r.

Grzegorz Brzostek reprezentował naszą szkołę na Mistrzostwach Młodych Kelnerów. Współzawodnictwo podjęli ze sobą uczniowie profili gastronomicznych z całej Polski. Najlepszego kelnera wybierano oceniając wiedzę teoretyczną i umiejętności obsługi klienta. Adepci rywalizowali w konkurencjach serwowania napoju gazowanego, zmiany brudnego obrusa w obecności gościa i serwowania przekąsek metodą francuską. W finałowej konkurencji młodzi kelnerzy serwowali tort metodą angielską z wózka kelnerskiego. Gratulujemy udziału w tak profesjonalnym konkursie.

mistrzostwa_modych_kelnerw_2018_1_800 mistrzostwa_modych_kelnerw_2018_2_800 mistrzostwa_modych_kelnerw_2018_3_800

mistrzostwa_modych_kelnerw_2018_4_800 180316091528_0001_561x800_800 mistrzostwa_modych_kelnerw_2018_800


12 grudnia 2017 r.

Odbył się konkurs cukierniczy.  Uczniowie mieli za zadanie wykonać ciasto lub deser, którego głównym składnikiem miało być warzywo lub kasza. W konkursie wzięło udział 6 osób.  Pierwsze miejsce zajęła Aleksandra Zadrożyńska z kl. IIIF, która wykonała ciasto na bazie purre z dyni piżmowej. Drugie miejsce zajął Dominik Koźlik z kl. IIIF za wykonanie ciasta miodowego z musem z kaszy manny. Trzecie miejsce przypadło Carmen Galvani z kl. IIF za wykonanie ciasta na bazie szpinaku. Zwycięzcom gratulujemy !

konkurs_cukierniczy2017_1_800_01 konkurs_cukierniczy2017_2_800 konkurs_cukierniczy2017_3_800

CMS by Jaaz