Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

KONKURSY ZAWODOWE

 

8 czerwca 2017 r.

Olbrzymi sukces – zwycięstwo w Ogólnopolskim Konkursie
„SZKOŁA ZAWODOWA NAJWYŻEJ JAKOŚCI 2017”

Uczestniczyliśmy w uroczystej gali finałowej wręczenia nagród w konkursie „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości 2017”. Organizatorem była Fundacja Fundusz Współpracy wraz z Mazowieckim Kuratorem Oświaty, Ośrodkiem Rozwoju Edukacji i Mazowieckim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli, pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej.

Do konkursu zgłoszone zostały 104 praktyki szkół ponadgimnazjalnych kształcących w zawodach z całej Polski. Nasza szkoła zaprezentowała realizowany od ośmiu lat projekt „Kuchnia Polska na Mazowszu”. Każda praktyka oceniana była przez losowo wybranych ekspertów. Komisja konkursowa spośród finalistów wybrała 3 najwyżej ocenione praktyki. Z radością informujemy, że zostaliśmy zwycięzcami konkursu. Zaprezentowana praktyka z obszaru „Współpraca z otoczeniem”, w tym z pracodawcami realizowana jest systematycznie w naszej szkole od 2009 roku.

Jest to sukces całej społeczności szkolnej, a także środowisk współpracujących przy realizacji projektu.

s0653105_800 s0923149_800 s0893143_800

s0034006_800 s0973160_800 s0104019_666x800_800

dsc05830_533x800_800 170612074731_0001_561x800_800


3 czerwca 2017 r.

Odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” w kompleksie hotelowym Windstar w Jachrance połączona z piknikiem rodzinnym. W zmaganiach kulinarnych zmierzyli się tego dnia nie tylko uczniowie szkół gastronomicznych, ale również profesjonalni kucharze, aktorzy i dziennikarze.

Do finału konkursu z naszej szkoły zakwalifikowała się drużyna w składzie: Jakub Kowalewski kl. IIIB oraz Damian Kołbuk kl. IIC. Zadaniem uczniów było opracowanie autorskiej receptury na 6 porcji zakąski i dania głównego z wykorzystaniem surowców ujętych w regulaminie jako obowiązkowych.
Podsumowanie konkursów i ogłoszenie wyników odbyło się na uroczystej gali. Jakub z Damianem zajęli III miejsce – otrzymali puchar, dyplomy oraz nagrody. Chłopcy zostali także wyróżnieni dodatkową nieplanowaną regulaminowo nagrodą „Fair play”, za to że udostępnili konkurencyjnemu zespołowi z Sulęcina sprzęt gastronomiczny dostosowany do kuchenek indukcyjnych. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

W przygotowaniach do konkursu uczniów wsparła firma Carrefour, która zasponsorowała surowce do prób oraz firma Kitle.pl, która uszyła chłopcom stroje kucharskie.

jachranka_2017_1_800 jachranka_2017_2_800 jachranka_2017_3_800

jachranka_2017_4_800 jachranka_2017_5_800 jachranka_2017_6_800


6 kwietnia 2017 r. II Ogólnopolska Olimpiada Kawy

W czasie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbył się finał II Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych. W olimpiadzie wystartowało sześcioro uczniów wyłonionych spośród dwanaściorga uczestników, którzy rywalizowali ze sobą 9 grudnia 2016r. podczas eliminacji.  W gronie osób zakwalifikowanych do finału znalazła się Ewelina Tkacz z kl. III EF. W finale uczniowie oceniani byli w trzech kategoriach: poprawne przygotowanie 4 filiżanek espresso, 4 filiżanek cappuccino oraz „cup casting”, czyli zdolność rozróżniania kawy  poprzez aromat i smak (6 zestawów składających się z 3 filiżanek-  w dwóch  była tego samego rodzaju kawa, a w trzeciej innego).
Wszystkie konkurencje wykonywane były na czas. Młodzież oceniało  jury w składzie: Alf Kramer – ekspert w dziedzinie kawy, założyciel i pierwszy prezes SCAE (Specjality Coffe Association of Europe), sędzia Światowych Mistrzostw Barista (WBC), Agnieszka Rojewska Mistrzyni Polski Cafe Art (piąta na świecie w Cafe Art) oraz Kuba Gwiazdowski autor pierwszego polskiego poradnika dla baristów. Ewelina zdobyła III miejsce.  Życzymy kolejnych sukcesów.

fina_olimpiady_kawy_2_800 fina_olimpiady_kawy_3_800 olimpiada_kawy_800x450_800


5-7 kwietnia 2017 r. 

W Łowiczu odbyła się XLIII Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, w której uczestniczyły uczennice z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych: Patrycja Banaszek (klasa IIF) oraz Weronika Lisowska (klasa IIIEF). W efekcie wieloetapowych eliminacji Patrycja Banaszek (IIF) została laureatką Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie i uzyskała Indeks Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Z kolei Weronika Lisowska (IIIE/F) została finalistką Olimpiady. Obie uczennice są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Gratulujemy!

olimpiada_wiedzy_o_mleku_1_800 olimpiada_wiedzy_o_mleku_2_800 olipiada_wiedzy_o_mleku_3_800

patrycja_banaszek_olimpiada_wiedzy_o_mleku_800x561_800 weronika_lisowska_olimpiada_wiedzy_o_mleku_800x561_800


4 kwietnia 2017 r.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach  odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów. Nad przebiegiem mistrzostw czuwało  Polskie Stowarzyszenie Kelnerów.  Współzawodnictwo   podjęli uczniowie klas o profilach gastronomicznych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy III  EF Grzegorz Brzostek. Jego kunszt zawodowy zapewnił  mu II miejsce na podium. Młodzi adepci kelnerstwa na początku zmierzyli się z testem wiedzy, a później zmagali się z zadaniami praktycznymi, m.in. serwowaniem zupy z wazy oraz wina musującego. W finałowych potyczkach musieli obsłużyć gościa indywidualnego w restauracji. Gratulujemy!

mistrzostwa_kelnerw_siedlce_1_800 mistrzostwa_kelnerw_siedlce_2_800 mistrzostwa_kelnerw_siedlce_3_800

170405131850_0001_561x800_800


27 marca 2017 r.

Jakub Kowalewski z kl. IIIB i Damian Kołbuk z kl. II C reprezentowali naszą szkołę w VI Konkursie Sztuki Kulinarnej „Smażone, duszone czy pieczone zawsze najlepsze – mięso mielone!!!”. Przygotowane przez przyszłych kucharz danie „Rolada z indyka na puree selerowo-porowym z polentą i karmelizowaną marchewką” okazało się bezkonkurencyjne – zdobyli I miejsce.

okopowa_1_800 okopowa_2_800 okopowa_3_800

dyplom_kobuk_561x800_800  dyplom_kowalewski_561x800_800


22-23 marca 2017 r.

Zorganizowany został Szkolny Konkurs "Dekorowanie stołów wielkanocnych".

I miejsce

stoy_wielkanocne_3_800 Wiktoria Grzelec i Weronika Kocon z kl. IEF

II miejsce

stoy_wielkanocne_1_800 Klaudia Kurek i Stanisław Marcinkowski z kl. IIC

III miejsce

stoy_wielkanocne_4_800 Karolina Wakuła i Karolina Pogorzelska z kl. IIIB

stoy_wielkanocne_2_800 Adam Burakowski i Aleksander Kozyra z kl. ICE

Uczniowie wykazali się ciekawymi pomysłami uwzględniającymi tradycyjne dekoracje świątecznych stołów. Gratulujemy.


16-17 marca 2017 r.

W tych dniach uczestniczyliśmy w Turnieju Zawodów przy ul. Saskiej. Nasza szkoła zaprezentowała zawód technik technologii żywności. W przyszłym roku szkolnym zawód ten będzie kształcił w dwóch specjalnościach: cukierniczej oraz piekarskiej. Jesteśmy jedyną szkołą w Warszawie, która umożliwia  ukończenie technikum z tymi kwalifikacjami. Wszyscy uczniowie klasy pierwszej, którzy podejmą naukę w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją piekarską przez 3 lata otrzymywać będą stypendia ufundowane przez firmę Carrefour.

turniej_zawodow2017_1_800 turniej_zawodow2017_2_800 turniej_zawodow2017_3_800


13 stycznia 2017 r. - I Regionalny Konkurs Gastronomiczny "Regionalne Podróże Kulinarne 2016"

W Zespole Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał konkursu kulinarnego „Regionalne Podróże Kulinarne 2016”. Udział wzięło 15 finalistów z całej Polski. Pierwsza część konkursu polegała na opracowaniu autorskiej receptury na zakąskę lub danie główne z wykorzystaniem obowiązkowych surowców. 17 grudnia 2016 r. zakwalifikowane osoby zmierzyły się z testem wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej. W III etapie zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było wykonanie dania zgodnie z opracowaną przez siebie recepturą.

Jakub Kowalewski, uczeń klasy IIIB, reprezentujący naszą szkołę wywalczył II miejsce, zdobył dyplom, cenne nagrody rzeczowe oraz indeks na  wybrany przez siebie kierunek studiów w Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Gratulujemy!

grodzisk2_800 grodzisk1_800 grodzisk3_800


20 grudnia 2016 r.

Dominik Koźlik, uczeń klasy IIF zajął I miejsce w konkursie „Receptura Świąteczna 2016”, zorganizowanym przez czasopismo branżowe „Mistrz Branży”. Opracowana przez niego receptura sernika na cieście miodowym uzyskała najwyższą notę w kategorii Receptura ucznia. Gratulujemy!

mistrz_brany__dominik_kolik_561x800_800

 


14-15 grudnia 2016 r.

Odbył się konkurs „Dekorowanie stołów wigilijnych”. Organizatorami konkursu byli nauczyciele: Maria Osińska, Łukasz Kania, Renata Rycharska i Beata Iwańska.
I miejsce zdobył stół nr 6 przygotowany przez uczniów kl. IVAC – Dominikę Pastuszkę, Milenę Makulec, Natalię Iwandowską i Adriana Jaśkiewicza.
II miejsce otrzymał stół nr 1 udekorowany przez Urszulę Uciurkiewicz – kl. IIIEF i Artura Racławskiego – kl. IVBC.
III miejsce uzyskał stół nr 4 ozdobiony przez Piotra Pientę z kl. IIIB.
Wyróżnienia otrzymały uczennice kl. IIIB – Patrycja Wyszomirska, Ewa Koziara i Karolina Burzyńska oraz uczniowie kl. IIIEF – Patrycja Maciak, Klaudia Wojciechowska i Grzegorz Brzostek.
Konkurs wprowadził wszystkich w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Zwycięzcom gratulujemy.

dscf8705_533x800_800 dscf8706_533x800_800 dscf8709_533x800_800

 


9 grudnia 2016 r.

W Centrum Techniki Dora Metal odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia” oraz  II edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych.

W części kulinarnej naszą szkołę reprezentowali Agata Skóra i Krzysztof Ciszewski z klasy III B pod opieką p. Ireny Brzozowej . Zadaniem kucharzy było przygotowanie 4 porcji  zakąski zimnej z wykorzystaniem śledzia oraz dania głównego z zastosowaniem piersi z gęsi. Agata zmierzyła się również z pozostałymi uczestnikami konkursu w kategorii technicznej, w trakcie której musiała wykazać się umiejętnością filetowania owoców. Okazała się bezkonkurencyjna! Wywalczyła puchar i cenne nagrody.

W Olimpiadzie  Kawy Ewelina Tkacz uczennica z klasy III EF zdobyła  III miejsce i zakwalifikowała się do finału konkursu, który odbędzie się podczas Targów EuroGastro 2017, opiekunem była p. Ewa Olech.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

dscf8644_800x533_800 dscf8666_800x533_800 dscf8688_800x533_800

kpnm7_800x618_800


1 grudnia  2016 r. - Ogólnopolski Konkurs dla Młodych Barmanów MONIN CUP JUNIOR 2016

W Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie odbyła się IV Gala Finałowa corocznego konkursu MONIN Cup Junior. Z całej Polski uczniowie z 28 szkół średnich zmierzyli się w kategorii Long Drink, szykując koktajle zgodnie ze swoimi autorskimi recepturami z wykorzystaniem produktów MONIN.

Naszą szkołę reprezentował Emil Przybysz - uczeń klasy 4 Technikum Spożywczo- Gastronomicznego w zawodzie KELNER. Wykonał on drink na bazie syropu kokosowego, syropu truskawkowego oraz soku grapefruitowego. Nauczycielem przygotowującym naszego uczenia do konkursu był pan Łukasz Kania. Wszyscy zawodnicy biorący udział w konkursie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe za uczestnictwo od firmy MONIN.

Konkurs miał na celu kształcić młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreować nowe, ciekawe rozwiązania w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród  młodzieży.

15337603_925264430942821_4855695443741046061_n_533x800_800 15420843_925263660942898_8989672103273732210_n_533x800_800 15418585_925264674276130_1113653998001834997_o_800x533_800

monin_2016_800x618_800


27 października 2016 r.

Podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016 odbył się konkurs kulinarny – Puchar Polski Szkół Gastronomicznych „Uczeń na medal”. W konkursie mogli uczestniczyć tylko tacy uczniowie, którzy w swoim „młodym dorobku” odnieśli już sukcesy kulinarne. W gronie najlepszych znalazł się uczeń naszej szkoły Jakub Kowalewski, który zdobył III miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

uczen_na_medal_nadarzyn__2016_800x533_800 uczen_na_medal_nadarzyn_2016_797x326_797 uczen_na_medal_danie_nadarzyn_2016_800x533_800

kpnm6_618x800_800


28 października 2016 r. Eliminacje Expo Sweet 2017 r.

W tegorocznych eliminacjach do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych wzięły udział dwa zespoły z naszej szkoły. Tematem przewodnim z godnie z którym należało wykonać tort był cytat papieża Jana Pawła II: „Wisła - rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów”.

expo_sweet_800x600_800 expo_dyplom_1_800x618_800 expo_dyplom_2_800x618_800

   expo_dyplom_3_800x618_800 expo_dyplom_4_800x618_800

CMS by Jaaz