Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

VIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego 

"KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU"

 

                logo_komorska_2_605                                logo_stalgast_2_2016_732

 

 WYNIKI VIII OGÓLNOPOLSKIEGO KONKUSU GASTRONOMICZNEGO
"KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2016"

 

/kliknij na napis, aby otworzyć/

 


18 listopada 2016 r.

SUKCESY naszych uczniów na VIII Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym
„KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU”.

Do finału tegorocznego konkursu, rozegranego 18 listopada, zakwalifikowało się 12 zespołów z całej Polski, w tym dwa zespoły naszej szkoły. Uczniowie ZSS-G przy Komorskiej zdobyli aż trzy puchary.

 

II miejsce w konkursie kelnerskim zajęli ex aequo nasi uczniowie z klasy IVEF: 

- Dariusz Parobczy
- Jakub Stasiuk

Do konkursu przygotowywani byli przez p. Łukasza Kanię i p. Marię Osińską. Młodzi kelnerzy wykazali się wysokimi umiejętnościami aranżacji i znajomością zasad nakrywania stołu.

dariusz_parobczy_800 jakub_stasiuk_800 ii_miejsce_naszych_kelnerw_800

III miejsce w konkursie kulinarnym zajęła również ekipa naszej szkoły w składzie:

- Jakub Kowalewski - kl. IIIB
- Damian Kołbuk - kl. IIC.

Opiekunem zespołu była p. Ewa Olech.

jakub_kowalewski_i_damian_kobuk_800 iii_miejsce_naszych_kucharzy_800

W finale konkursu kulinarnego brali udział również uczniowie klasy IIC:

- Stanisław Marcinkowski
- Krystian Sawicki.

Opiekę nad nimi sprawowała p. Irena Brzozowa.

stanisaw_marcinkowski_i_krystian_sawicki_800

Gratulujemy naszym uczniom i ich opiekunom!

nasze_ekipy_konkursowe_800


18 listopada 2016 r.

Finał VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
"Kuchnia Polska na Mazowszu 2016"

Już po raz ósmy nasza szkoła we współpracy z firmą Stalgast oraz przy wsparciu wielu instytucji i firm sponsorujących zorganizowała VIII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”.

Do finału konkursu zaproszonych zostało 12 zespołów ze szkół z całej Polski, wyłonionych przez Kapitułę Konkursu spośród nadesłanych zgłoszeń. Cieszymy, że każdego roku dołączają nowe szkoły, a ranga i prestiż konkursu są obecnie bardzo wysokie.

Konkurs składał się z dwóch części: kulinarnej, w czasie której zespoły dwuosobowe miały za zadanie wykonać danie główne i przystawkę z obowiązkowym wykorzystaniem jako surowców: dorsza oraz kurczaka zagrodowego oraz z części kelnerskiej, w czasie której młodzi kelnerzy rozwiązywali test kompetencji
oraz wykazywali się umiejętnością nakrywania stołu w stylu klasycznym oraz improstyl, przy założeniu,
że gościem będzie dziecko.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej i kelnerskiej wykazali się dużą kreatywnością i ciekawymi pomysłami.
Ocena dokonywana była przez trzy składy Jury:
- kulinarne degustacyjne pod kierunkiem prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – p. Jarosława Uścińskiego,
- kulinarne techniczne, któremu przewodniczył p. Łukasz Płowski,
- kelnerskie pod kierunkiem p. Grzegorza Górnika – prezesa Akademii Kelnerskiej.

W tym dniu obok konkursu odbywały się liczne szkolenia specjalistyczne prowadzone przez barmanów, baristów szefów kuchni oraz firmy sponsorujące konkurs.

Młodzież pod kierunkiem nauczycieli kształcenia zawodowego przygotowała uroczysty bankiet
dla zaproszonych gości i uczestników konkursu. Gośćmi wydarzenia byli przedstawiciele władz oświatowych, samorządowych, Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie, a także Prodziekan ds. Dydaktyki  Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pan Robert Zaremba.

Wszystkim sponsorom, współorganizatorom, a zwłaszcza firmie Stalgast i Carrefour, Panu Adamowi Michalskiemu – przewodniczącemu Kapituły Konkursu, a także naszym nauczycielom i uczniom bardzo dziękujemy za zaangażowanie się w to przedsięwzięcie integrujące różne środowiska branży gastronomicznej z całej Polski.
Zwycięzcom gratulujemy!

jury_degustacyjne_konkur_kulinarny_2016_800 konkurs_kulinarny_2016_800 pokazy_specjalistyczne_2016_800

odprawa_uczestnikw_konkursu_kelnerskiego_800 aranacja_przygotowana_przez_dariusza_parobczego_800 aranacja_przygotowana_przez_jakuba_stasiuka_800

bankiet_przygotowany_prez_uczniw_i_nauczycieli_800 uczestnicy_konkursu_2016_800kpnm1_618x800_800

 kpnm2_618x800_800 kpnm3_618x800_800kpnm4_618x800_800


Serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie.

Finał konkursu odbędzie się 18 listopada 2016 r.


Dokumenty do ściągnięcia: 

Regulamin konkursu

Załącznik Nr 1

Załącznik Nr 2 i 3

Załącznik Nr 4

Załącznik Nr 5

 

ZESPOŁY ZAKWALIFIKOWANE DO FINAŁU

CMS by Jaaz