Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

PROMOCJA SZKOŁY

 

 3 czerwca 2017 r.

Braliśmy udział w Dniu Dziecka na Pradze-Południe, zorganizowanym przez Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy p. Tomasza Kucharskiego. Nasze stoisko, w którym uczniowie i nauczyciele prowadzili pokazy kuchni molekularnej oraz przygotowywali zimne koktajle cieszyło się ogromnym powodzeniem.

s0113020_800x533_800 s0153027_800x533_800 s0343056_800x533_800


24 kwietnia 2017 r.

W Zespole Szkół Nr 5 im. S. Kisielewskiego odbyła się Giełda Szkół Ponadgimnazjalnych. Przedstawiciele naszej szkoły zaprezentowali ofertę edukacyjną na rok szkolny 2017/2018.

gieda_szczawnicka_800


16-17 marca 2017 r.

W tych dniach uczestniczyliśmy w Turnieju Zawodów przy ul. Saskiej. Nasza szkoła zaprezentowała zawód technik technologii żywności. W przyszłym roku szkolnym zawód ten będzie kształcił w dwóch specjalnościach: cukierniczej oraz piekarskiej. Jesteśmy jedyną szkołą w Warszawie, która umożliwia  ukończenie technikum z tymi kwalifikacjami. Wszyscy uczniowie klasy pierwszej, którzy podejmą naukę w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją piekarską przez 3 lata otrzymywać będą stypendia ufundowane przez firmę Carrefour.

turniej_zawodow2017_1_800 turniej_zawodow2017_2_800 turniej_zawodow2017_3_800


9-11 marca 2017 r. TARGI EDUKACYJNE "PERSPEKTYWY"

Nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną na XIII Targach Edukacyjnych. Uczniowie i nauczyciele informowali o kierunkach kształcenia, przebiegu nauki w szkole, zdobywaniu umiejętności praktycznych. W promocji brali udział przedstawiciele firmy Carrefour, które obejmuje patronatem niektóre klasy.
Od 1 września 2017 r. patronatem zostanie objęta klasa pierwsza w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją piekarską. Wszyscy uczniowie tej klasy otrzymają stypendia.
Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.

perspektywy2017_1_800 perspektywy2017_2_800 perspektywy2017_3_800


30 maja 2016 r.

Gościliśmy przedstawicieli warszawskich hoteli Westin, Sheraton i Bristol. Na spotkaniu uczniowie mieli możliwość zapoznaniem się z modelem budowania ścieżki kariery zawodowej w gastronomii sieciowej.

dscf7324_800x533_800 dscf7329_800x533_800


 8-9 marca 2016 r.

Braliśmy udział w VII Turnieju Zawodów pod hasłem „Wybierz zawód z przyszłością”.
Nasi uczniowie i nauczyciele prezentowali tajniki zawodu – technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą oraz promowali naukę w naszej szkole. Spotkania cieszyły się dużym zainteresowaniem gimnazjalistów.

turniej_zawodw_2016_1_800 turniej_zawodw_2016_2_800 turniej_zawodw_2016_3_800

 


25-27 lutego 2016 r. Salon Edukacyjny PERSPEKTYWY

Nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną dla gimnazjalistów na XII Targach Edukacyjnych „Perspektywy” w Pałacu Kultury i Nauki. Nasi uczniowie oraz nauczyciele informowali jak przebiega nauka w naszej szkole, a także mówili o warunkach i sposobie zdobywania umiejętności praktycznych zarówno w dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych, jak też w hotelach, restauracjach, cukierniach i innych zakładach spożywczych. W promocji wspierała nas firma Carrefour, która od przyszłego roku szkolnego obejmie patronatem klasę w zawodzie piekarz oraz wędliniarz. Zainteresowanie stoiskiem było bardzo duże.

dscf6740_800x533_800 dscf6743_800x533_800 dscf6749_800x533_800

 


23 czerwca 2015 r.

Nasza szkoła wspierała organizację Pikniku rodzinnego przy Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej.
Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali pokaz carvingu, fontannę czekoladową, „dymiące” napoje z alginianami oraz prezentację piramidy zdrowego żywienia. Byli również jurorami w konkursie na najsmaczniejsze ciasto.
Piękna pogoda oraz program przygotowany między innymi przez naszą szkołę sprawiły, że piknik był radosnym świętem Parafii i środowiska.

dsc04706_640x427_640 dsc04737_640x427_640 dsc04733_640x427_640


31 maja 2015 r.     Dzień Dziecka w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

BEZPIECZEŃSTWO było przewodnim motywem tegorocznego Dnia Dziecka organizowanego w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Do grona współorganizatorów tej imprezy została zaproszona nasza szkoła. Główną atrakcją naszego zespołu była kuchnia molekularna serwująca magiczne, dymiące napoje z naturalnymi i prozdrowotnymi składnikami. Dużym powodzeniem cieszyła się też fontanna czekoladowa, w której dzieci zanurzały świeże owoce. Ponadto nauczyciele uczyli chętnych rozpoznawać zioła i przyprawy oraz prezentowali piramidę zdrowego żywienia. Dużym zaszczytem dla naszej szkoły były odwiedziny stoiska przez Panią Minister Joannę Kluzik- Rostkowską.

 dzien_18_640x425_640 dzien_20_640x425_640 dzien_12_640x425_640


"Dobry technik zawodowiec - ceniony na rynku fachowiec"

Pod takim hasłem przebiegał tegoroczny VI Turniej Zawodów m.st. Warszawy przy ul. Saskiej. Nasza szkoła za reprezentację zawodu technik technologii żywności otrzymała wyróżnienie. Dziękujemy i gratulujemy nauczycielom i uczniom reprezentującym naszą szkołę.

   wyrnienie_495x640_640 turniej_zawodw_2015_640x478_626


16 kwietnia 2015 r. Dzień otwarty

Gościliśmy gimnazjalistów klas trzecich, którzy dokonują wyboru szkoły ponadgimnazjalnej. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się pracownie technologiczne, obsługi konsumenta i analizy żywności. Kandydaci do naszej szkoły mieli też okazję, by porozmawiać z młodzieżą i nauczycielami oraz mogli poczęstować się potrawami przygotowanymi przez uczniów z Komorskiej. Oferta edukacyjna szkoły spotkała się z dużym zainteresowaniem.

 dsc_0521_640x427_640 dsc_0563_640x427_640 dsc_0489_640x427_640


23-27 marca 2015 r. - Tydzień Szkoły Zawodowej - Dni Otwarte na Komorskiej

W tym tygodniu gościliśmy uczniów wielu warszawskich gimnazjów. Wzięli oni udział w zajęciach otwartych z zakresu gastronomii, cukiernictwa, a także analizy żywności.
24 marca gimnazjaliści uczestniczyli w podsumowaniu szkolnych konkursów: kulinarnego, cukierniczego i kelnerskiego. Zapoznali się z bazą szkoły, warunkami kszałcenia oraz ofertą edukacyjną szkoły.
Gośćmi specjalnymi byli nasi absolwenci - Pan Grzegorz Rzeszotarski - szef kuchni Prezydenta RP oraz Pan Jarosław Maliszewski - szef kuchni, którzy przedstawili, jak można osiągnąć sukces kończąc taką szkołę jak "Komorska".

dsc02780_800x600_800 dsc02775_800x600_800


17-18 marca 2015 r.  Technik Technologii Żywności z kwalifikacją cukierniczą

Na Turnieju Zawodów przy ul. Saskiej prezentowaliśmy zawód: technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą. Jesteśmy jedyną szkołą w Warszawie, która kształci w tym bardzo ciekawym zawodzie. Ukończenie jego daje perspektywę zatrudnienia w najlepszych cukierniach, a także przygotowuje do prowadzenia własnej firmy. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami, wprowadzali gimnazjalistów w tajniki kształcenia w tym zawodzie. Prezentowali przy tym umiejętność temperowania czekolady, dekorowania tortów i wykonywania efektownych wyrobów cukierniczych. Mówili też o tym, jak  przebiega nauczanie teoretyczne i praktyczne w zawodzie technika technologii żywności. Uczniowie jednocześnie zdobywają kwalifikacje cukiernika, uczą się planowania i zarządzania produkcją, przeprowadzają specjalistyczne analizy i badania artykułów żywnościowych. To najlepsza droga, jeśli chce się osiągnąć sukces na miarę Bliklego czy też Grycana.

turniej2015a_800 turniej2015b_800 turniej2015c_800


26 - 28 lutego 2015 r.
Prezentacja szkoły na Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym.

Jak każdego roku nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną dla gimnazjalistów
na Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym. Byli z nami przedstawiciele pracodawców,
u których młodzież zdobywa doświadczenie zawodowe (Polonia Palace Hotel, InterContinental, Hotel Regent, Sodexo) oraz nasi absolwenci: Pan Grzegorz Rzeszotarski - Szef Kuchni Prezydenta RP, Pan Adam Michalski - Szef Kuchni, Pan Jarosław Maliszewski - Szef Kuchni. Pracodawcy i absolwenci udzielali wszelkich informacji dotyczących praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach oraz pracy po ukończeniu szkoły.  

       

Od lewej: Szef Kuchni Polonia Palace Grzegorz Goleń
i Szef Kuchni Prezydenta RP Grzegorz Rzeszotarski.

CMS by Jaaz