Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

PROMOCJA SZKOŁY

 

 

 podsumowanie_spuzd_13_800                                     podsumowanie_spuzd_1_162                               podsumowanie_spuzd_272

13 czerwca 2018 r.

Odbyła się uroczysta konferencja podsumowująca IV edycję projektu „Szkoła Przyjazna Uczniom z Dysleksją”. Jako jedna z dwóch ponadgimnazjalnych szkół w Polsce - Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie otrzymało certyfikat z wyróżnieniem oraz tytuł Szkoły Przyjaznej Uczniom z Dysleksją.

W latach 2016/2017 i 2017/2018 uczestniczyliśmy w projekcie edukacyjno-wychowawczym „Szkoła Przyjazna Uczniom z Dysleksją” promującym działania szkół na rzecz uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Projekt realizowany jest przez Polskie Towarzystwo Dysleksji i Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń oraz prowadzony jest pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty. W ramach projektu zrealizowaliśmy szereg dodatkowych działań na rzecz uczniów, m.in. Projekt „Piękny umysł – twórczy umysł”, w ramach którego zorganizowaliśmy biwak terapeutyczny „Terenowy Zawrót Głowy” oraz byliśmy gospodarzami „Międzyszkolnych Warsztatów Rozwoju Osobistego” dla uczniów i nauczycieli ze szkół uczestniczących w IV edycji projektu „Szkoła Przyjazna Uczniom z Dysleksją”. Wspólne spotkania, od wzajemnego uczenia się poprzez współdziałanie, współpracę, wspólne rozwiązywanie problemów, aż po wspólne gotowanie to jeden z naszych pomysłów na atrakcyjną, efektywną przestrzeń edukacyjną, szkołę przyjazną uczniom o różnych potrzebach edukacyjnych, talentach, pasjach i zainteresowaniach.

Dzięki projektowi uczniowie mieli możliwość zintegrowania się, wzajemnego, lepszego poznania, rozwijania współpracy poprzez naukę, zabawę, osiągnięcie realnego, osobistego sukcesu w dzieleniu się sobą z drugim człowiekiem, poczucie sprawności i rozumienie swojego wpływu w kształtowaniu sukcesu edukacyjnego.

Powodzenie projektu i jego sukces tkwił w różnorodności i wielowymiarowości wynikającej z wielokulturowości całego zespołu. Zakończyliśmy projekt zadowoleni ze wspólnej nauki i pracy, nawiązanych relacji i z głowami pełnymi pomysłów do współtworzenia naszej „Szkoły marzeń”.

podsumowanie_spuzd_4_800x570_800 podsumowanie_spuzd_3_800x600_800 podsumowanie_spuzd_2_800x600_800

podsumowanie_spuzd_5_800x600_800 podsumowanie_spuzd_9_530x800_800 podsumowanie_spuzd_10_800x530_800 


plakat_piknik_zssg_800x566_800

21 kwietnia 2018 r.

Zorganizowaliśmy w naszej szkole Lokalny Piknik Promocyjny „Bliżej siebie”. Celem pikniku była promocja kształcenia zawodowego w środowisku edukacyjnym, ukazanie szkoły gastronomicznej jako szkoły atrakcyjnego wyboru. W ramach pikniku odbyły się warsztaty kulinarne, cukiernicze, baristyczne, carvingu i garnirowania. Poza tym okazją do świetnej zabawy były m.im. rozgrywki sportowe, warsztaty logicznego myślenia, warsztaty językowe oraz konkursy, quizy i zagadki. Wszyscy uczestnicy pikniku bawili się doskonale.

dsc_0272_800x533_800 dsc_0277_800x533_800 dsc_0299_800x533_800

 img_1544_800x598_800 img_1559_800x598_800 dsc_0323_533x800_800

s0622107_800x533_800 s0892154_800x533_800 s0832143_800x533_800


10 kwietnia 2018 r.

Gościliśmy Doradców Zawodowych ze szkół podstawowych i gimnazjów dzielnicy Praga-Południe. Spotkanie metodyczne prowadzone przez Panią dyrektor Małgorzatę Wiśniewską oraz przedstawiciela Wydziału Oświaty i Wychowania Urzędu Dzielnicy Praga-Południe – Pana Andrzeja Kołodziejczyka miało na celu promocję i podniesienie rangi szkolnictwa zawodowego w środowisku edukacyjnym, ukazując gastronomiczną szkołę zawodową, jako szkołę atrakcyjnego zawodu. Pani dyrektor Małgorzata Wiśniewska zapoznała uczestników spotkania z ofertą edukacyjną szkoły. Następnie odbył się panel dyskusyjny „Szkoła gastronomiczna, jako szkoła atrakcyjnego zawodu”. Po części oficjalnej wszyscy doradcy zawodowi zostali zaproszeni do osobistego uczestnictwa w warsztacie kulinarnym, prowadzonym przez znakomitego szefa kuchni, absolwenta naszej szkoły – Pana Marcina Molika.

warsztaty_dla_doradcw_800 warsztaty_dla_doradcw_3_800 warsztaty_dla_doradcw_4_800


9-10 kwietnia 2018 r.

Odbyła się druga część „Promocyjnych Warsztatów Kulinarnych” dla uczniów klas gimnazjalnych i ich opiekunów. Pod okiem wybitnych szefów kuchni – często naszych absolwentów, nauczycieli i uczniów naszej szkoły przyszli adepci sztuki kulinarnej przygotowywali smaczne potrawy i napoje. Mieli okazję zapoznać się z różnorodnymi możliwościami nauki, a także pracy po ukończeniu szkoły. Zapraszamy do nauki na Komorskiej.

warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_1_800 warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_3_800 warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_4_800

warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_8_800 warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_10_800 warsztaty_promocyjne__kwiecie_2018_11_800


19-23 marca 2018 r.  Promocyjne Warsztaty Kulinarne dla gimnazjalistów

W ramach promocji oferty edukacyjnej szkoły odbyły się „Promocyjne Warsztaty Kulinarne” dla uczniów ostatnich klas gimnazjum i siódmych klas szkoły podstawowej oraz dla ich opiekunów.

Tematyka warsztatów:

  • „Naleśniki a’la pancake”,
  • „Pudding niespodzianka”,
  • „Przysmaki włoskie”,
  • „Przygotowanie koktajli bezalkoholowych i sposoby ich dekoracji”,
  • „Śniadaniowy Street Food”,
  • „Warsztaty baristyczne”.

Uczniowie przygotowali swoje pierwsze potrawy pod okiem wybitnych szefów kuchni, absolwentów oraz nauczycieli i uczniów z naszej szkoły. Warsztaty trwały 3-4 godziny. Skupieni przy jednym stole gimnazjaliści mieli okazję porozmawiać z uczniami technikum na temat nauki w szkole, możliwości rozwoju zawodowego w branży gastronomicznej, zdobycia dodatkowych kwalifikacji w tracie nauki szkolnej, uczestnictwa w międzynarodowych projektach edukacyjnych.

warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_4_800 warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_8_800 warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_5_800

warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_1_800 warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_3_800 warsztaty_dla_gimnazjalistw_marzec2018_16_800


6-7 marca 2018 r. - I miejsce w IX Turnieju Zawodów m.st. Warszawy

Nasza szkoła wzięła udział w IX Turnieju Zawodów m.st. Warszawy, gdzie zajęła I miejsce za zaprezentowanie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.  Uczniowie i nauczyciele udzielali licznym zainteresowanym gimnazjalistom dokładnych informacji o kształceniu i działalności szkoły, odbywanych praktykach i wielu atrakcyjnych możliwościach przyszłego zatrudnienia. Zapraszamy!

turniej_zawodow_2018_5_800 turniej_zawodow_2018_6_800 turniej_zawodow_2018_7_800

turniej_zawodow_2018_8_800 turniej_zawodow_2018_12_800


2 marca 2018 r. „Międzyszkolne Warsztaty Rozwoju Osobistego”

 

Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II, jako jedna ze szkół uczestniczących w projekcie „Szkoła Przyjazna Uczniom z Dysleksją” we współpracy z doradcami metodycznymi m.st. Warszawy z ramienia Warszawskiego Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń.

2 marca 2018 roku byliśmy gospodarzami „Międzyszkolnych Warsztatów Rozwoju Osobistego” dla uczniów i nauczycieli ze szkół uczestniczących w IV edycji projektu„Szkoła przyjazna uczniom z dysleksją”.

Celem warsztatów była:

– integracja środowiska uczniów dyslektycznych, o szczególnych potrzebach edukacyjnych oraz nauczycieli ze szkół uczestniczących w projekcie SPUZD,

– stworzenie wspólnej, atrakcyjnej przestrzeni do nauki i rozwoju przez działanie
i praktyczne doświadczanie wzajemnego uczenia się uczniów, nawiązanie współpracy
i wymiana dobrych praktyk wśród nauczycieli,

– pokazanie możliwych kierunków rozwoju i współpracy szkół w zakresie pracy z uczniami o zróżnicowanych potrzebach edukacyjnych.

W ramach Międzyszkolnych Warsztatów Rozwoju Osobistego dla uczniów i nauczycieli odbyły się:
• Warsztaty integracyjno – kulinarne dla uczniów „Dyslektycy współpracują i gotują”
• Warsztaty kulinarno – integracyjne dla nauczycieli „O uczniu dyslektycznym od kuchni”
Przez cały piątkowy dzień uczniowie i nauczyciele z siedemnastu szkół rozwijali swoje kompetencje zarówno edukacyjne, jak i społeczne, poprzez udział w ciekawych zajęciach, m.in. w:
– warsztatach rozwoju kompetencji lingwistycznych w zakresie języka polskiego;
– potyczkach logiczno- matematycznych;
– warsztatach praktycznej nauki języka angielskiego „Seafood – o owocach morza prawie wszystko”;
– warsztatach kreatywnego współdziałania: „Lepimy lepieje”
– warsztatach konstruktorskich z użyciem klocków przestrzennych bamp’s
Na zakończenie dnia wszyscy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, gdzie wypiekali „Najsłodsze puzzle na świecie”:)
Wspólne spotkanie, od wzajemnego uczenia się poprzez współdziałanie, współpracę, wspólne rozwiązywanie problemów, aż po wspólne gotowanie to jeden z naszych pomysłów na atrakcyjną, efektywną przestrzeń edukacyjną, szkołę przyjazną uczniom o różnych potrzebach edukacyjnych, talentach, pasjach i zainteresowaniach. Oby więcej takich spotkań!

dsc_9558_800x530_800 dsc_9604_800x530_800 dsc_9605_800x530_800

dsc_9624_800x530_800 dsc_9668_800x530_800 dsc_9726_800x530_800

dsc_9778_800x530_800 dsc_9828_800x530_800 dsc_9855_800x530_800

dsc_9895_800x530_800 dsc_9896_800x530_800 dsc_9962_800x530_800

dsc_9932_800x530_800 dsc_9984_800x530_800 dsc_0037_800x530_800


22-24 lutego 2018 r. XXIX Międzynarodowy Salon Edukacyjny "PERSPEKTYWY 2018"

W dniach 22-24 lutego 2018 r. promowaliśmy naszą szkołę na XXIX Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym „Perspektywy 2018”. Uczniowie i nauczyciele udzielali licznym zainteresowanym gimnazjalistom dokładnych informacji o kształceniu i działalności szkoły, odbywanych praktykach i wielu atrakcyjnych możliwościach przyszłego zatrudnienia. Zapraszamy.

img1274_600x800_800 img1283_800x600_800 img1291_800x600_800

img1298_600x800_800 img1297_800x600_800_01 img1305_600x800_800

img1326_800x600_800 img1322_800x600_800


3 czerwca 2017 r.

Braliśmy udział w Dniu Dziecka na Pradze-Południe, zorganizowanym przez Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy p. Tomasza Kucharskiego. Nasze stoisko, w którym uczniowie i nauczyciele prowadzili pokazy kuchni molekularnej oraz przygotowywali zimne koktajle cieszyło się ogromnym powodzeniem.

s0113020_800x533_800 s0153027_800x533_800 s0343056_800x533_800


24 kwietnia 2017 r.

W Zespole Szkół Nr 5 im. S. Kisielewskiego odbyła się Giełda Szkół Ponadgimnazjalnych. Przedstawiciele naszej szkoły zaprezentowali ofertę edukacyjną na rok szkolny 2017/2018.

gieda_szczawnicka_800


16-17 marca 2017 r.

W tych dniach uczestniczyliśmy w Turnieju Zawodów przy ul. Saskiej. Nasza szkoła zaprezentowała zawód technik technologii żywności. W przyszłym roku szkolnym zawód ten będzie kształcił w dwóch specjalnościach: cukierniczej oraz piekarskiej. Jesteśmy jedyną szkołą w Warszawie, która umożliwia  ukończenie technikum z tymi kwalifikacjami. Wszyscy uczniowie klasy pierwszej, którzy podejmą naukę w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją piekarską przez 3 lata otrzymywać będą stypendia ufundowane przez firmę Carrefour.

turniej_zawodow2017_1_800 turniej_zawodow2017_2_800 turniej_zawodow2017_3_800


9-11 marca 2017 r. TARGI EDUKACYJNE "PERSPEKTYWY"

Nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną na XIII Targach Edukacyjnych. Uczniowie i nauczyciele informowali o kierunkach kształcenia, przebiegu nauki w szkole, zdobywaniu umiejętności praktycznych. W promocji brali udział przedstawiciele firmy Carrefour, które obejmuje patronatem niektóre klasy.
Od 1 września 2017 r. patronatem zostanie objęta klasa pierwsza w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją piekarską. Wszyscy uczniowie tej klasy otrzymają stypendia.
Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.

perspektywy2017_1_800 perspektywy2017_2_800 perspektywy2017_3_800


30 maja 2016 r.

Gościliśmy przedstawicieli warszawskich hoteli Westin, Sheraton i Bristol. Na spotkaniu uczniowie mieli możliwość zapoznaniem się z modelem budowania ścieżki kariery zawodowej w gastronomii sieciowej.

dscf7324_800x533_800 dscf7329_800x533_800


 8-9 marca 2016 r.

Braliśmy udział w VII Turnieju Zawodów pod hasłem „Wybierz zawód z przyszłością”.
Nasi uczniowie i nauczyciele prezentowali tajniki zawodu – technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą oraz promowali naukę w naszej szkole. Spotkania cieszyły się dużym zainteresowaniem gimnazjalistów.

turniej_zawodw_2016_1_800 turniej_zawodw_2016_2_800 turniej_zawodw_2016_3_800

 


25-27 lutego 2016 r. Salon Edukacyjny PERSPEKTYWY

Nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną dla gimnazjalistów na XII Targach Edukacyjnych „Perspektywy” w Pałacu Kultury i Nauki. Nasi uczniowie oraz nauczyciele informowali jak przebiega nauka w naszej szkole, a także mówili o warunkach i sposobie zdobywania umiejętności praktycznych zarówno w dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych, jak też w hotelach, restauracjach, cukierniach i innych zakładach spożywczych. W promocji wspierała nas firma Carrefour, która od przyszłego roku szkolnego obejmie patronatem klasę w zawodzie piekarz oraz wędliniarz. Zainteresowanie stoiskiem było bardzo duże.

dscf6740_800x533_800 dscf6743_800x533_800 dscf6749_800x533_800

 


23 czerwca 2015 r.

Nasza szkoła wspierała organizację Pikniku rodzinnego przy Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej.
Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali pokaz carvingu, fontannę czekoladową, „dymiące” napoje z alginianami oraz prezentację piramidy zdrowego żywienia. Byli również jurorami w konkursie na najsmaczniejsze ciasto.
Piękna pogoda oraz program przygotowany między innymi przez naszą szkołę sprawiły, że piknik był radosnym świętem Parafii i środowiska.

dsc04706_640x427_640 dsc04737_640x427_640 dsc04733_640x427_640


31 maja 2015 r.     Dzień Dziecka w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

BEZPIECZEŃSTWO było przewodnim motywem tegorocznego Dnia Dziecka organizowanego w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Do grona współorganizatorów tej imprezy została zaproszona nasza szkoła. Główną atrakcją naszego zespołu była kuchnia molekularna serwująca magiczne, dymiące napoje z naturalnymi i prozdrowotnymi składnikami. Dużym powodzeniem cieszyła się też fontanna czekoladowa, w której dzieci zanurzały świeże owoce. Ponadto nauczyciele uczyli chętnych rozpoznawać zioła i przyprawy oraz prezentowali piramidę zdrowego żywienia. Dużym zaszczytem dla naszej szkoły były odwiedziny stoiska przez Panią Minister Joannę Kluzik- Rostkowską.

 dzien_18_640x425_640 dzien_20_640x425_640 dzien_12_640x425_640


"Dobry technik zawodowiec - ceniony na rynku fachowiec"

Pod takim hasłem przebiegał tegoroczny VI Turniej Zawodów m.st. Warszawy przy ul. Saskiej. Nasza szkoła za reprezentację zawodu technik technologii żywności otrzymała wyróżnienie. Dziękujemy i gratulujemy nauczycielom i uczniom reprezentującym naszą szkołę.

   wyrnienie_495x640_640 turniej_zawodw_2015_640x478_626


16 kwietnia 2015 r. Dzień otwarty

Gościliśmy gimnazjalistów klas trzecich, którzy dokonują wyboru szkoły ponadgimnazjalnej. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się pracownie technologiczne, obsługi konsumenta i analizy żywności. Kandydaci do naszej szkoły mieli też okazję, by porozmawiać z młodzieżą i nauczycielami oraz mogli poczęstować się potrawami przygotowanymi przez uczniów z Komorskiej. Oferta edukacyjna szkoły spotkała się z dużym zainteresowaniem.

 dsc_0521_640x427_640 dsc_0563_640x427_640 dsc_0489_640x427_640


23-27 marca 2015 r. - Tydzień Szkoły Zawodowej - Dni Otwarte na Komorskiej

W tym tygodniu gościliśmy uczniów wielu warszawskich gimnazjów. Wzięli oni udział w zajęciach otwartych z zakresu gastronomii, cukiernictwa, a także analizy żywności.
24 marca gimnazjaliści uczestniczyli w podsumowaniu szkolnych konkursów: kulinarnego, cukierniczego i kelnerskiego. Zapoznali się z bazą szkoły, warunkami kszałcenia oraz ofertą edukacyjną szkoły.
Gośćmi specjalnymi byli nasi absolwenci - Pan Grzegorz Rzeszotarski - szef kuchni Prezydenta RP oraz Pan Jarosław Maliszewski - szef kuchni, którzy przedstawili, jak można osiągnąć sukces kończąc taką szkołę jak "Komorska".

dsc02780_800x600_800 dsc02775_800x600_800


17-18 marca 2015 r.  Technik Technologii Żywności z kwalifikacją cukierniczą

Na Turnieju Zawodów przy ul. Saskiej prezentowaliśmy zawód: technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą. Jesteśmy jedyną szkołą w Warszawie, która kształci w tym bardzo ciekawym zawodzie. Ukończenie jego daje perspektywę zatrudnienia w najlepszych cukierniach, a także przygotowuje do prowadzenia własnej firmy. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami, wprowadzali gimnazjalistów w tajniki kształcenia w tym zawodzie. Prezentowali przy tym umiejętność temperowania czekolady, dekorowania tortów i wykonywania efektownych wyrobów cukierniczych. Mówili też o tym, jak  przebiega nauczanie teoretyczne i praktyczne w zawodzie technika technologii żywności. Uczniowie jednocześnie zdobywają kwalifikacje cukiernika, uczą się planowania i zarządzania produkcją, przeprowadzają specjalistyczne analizy i badania artykułów żywnościowych. To najlepsza droga, jeśli chce się osiągnąć sukces na miarę Bliklego czy też Grycana.

turniej2015a_800 turniej2015b_800 turniej2015c_800


26 - 28 lutego 2015 r.
Prezentacja szkoły na Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym.

Jak każdego roku nasza szkoła prezentowała ofertę edukacyjną dla gimnazjalistów
na Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym. Byli z nami przedstawiciele pracodawców,
u których młodzież zdobywa doświadczenie zawodowe (Polonia Palace Hotel, InterContinental, Hotel Regent, Sodexo) oraz nasi absolwenci: Pan Grzegorz Rzeszotarski - Szef Kuchni Prezydenta RP, Pan Adam Michalski - Szef Kuchni, Pan Jarosław Maliszewski - Szef Kuchni. Pracodawcy i absolwenci udzielali wszelkich informacji dotyczących praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach oraz pracy po ukończeniu szkoły.  

       

Od lewej: Szef Kuchni Polonia Palace Grzegorz Goleń
i Szef Kuchni Prezydenta RP Grzegorz Rzeszotarski.

CMS by Jaaz