Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

 

VI OGÓLNOPOLSKI KONKURS GASTRONOMICZNY
"KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2014"
 

28 listopada 2014 r.

W roku Jubileuszu 60-lecia szkoły, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w dniu 28 listopada 2014 r. już po raz szósty organizował Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu”. Jest to ważne wydarzenie w życiu szkół gastronomicznych z całej Polski, ale również w całym środowisku związanym z branżą spożywczo-gastronomiczną. W przedsięwzięcie zaangażowana była cała społeczność szkolna, a także absolwenci ,,Komorskiej”, pracodawcy, szefowie kuchni, mistrzowie kelnerstwa    i cukiernictwa. Poza konkursem w tym dniu odbywały się liczne szkolenia dla młodzieży i nauczycieli szkół gastronomicznych  z całego kraju. Dotyczyły one nowych technologii, postępu technicznego i trendów obowiązujących w gastronomii i cukiernictwie.

Ponadto przyszli adepci sztuki kulinarnej, pod okiem mistrzów przygotowali dla gości i uczestników konkursu uroczysty bankiet. Gościem specjalnym wydarzenia był między innymi: - p. Grzegorz Rzeszotarski – szef kuchni w Pałacu Prezydenckim, absolwent szkoły na Komorskiej.

A sam konkurs, jak każdego roku obejmował część kulinarną i kelnerską. Uczestnicy konkursu kulinarnego mieli za zadanie przygotować danie główne, którego głównym składnikiem był schab  karkowy jakości QAFP oraz zakąskę zimną, do sporządzania której należało obowiązkowo wykorzystać filety anchois. Przebieg i efekty pracy oceniały dwa składy Jury: techniczne i profesjonalne. Przewodniczył im prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszanie Szefów Kuchni i Cukierni pan Jarosław Uściński.

Zadaniem uczestników konkursu kelnerskiego było rozwiązanie testu w języku polskim i angielskim, przygotowanie nakrycia stołu w stylu klasycznym oraz w improstyl oraz przygotowanie drinka bezalkoholowego (konkurencja barmańska). Jury w części kelnerskiej przewodniczył prezes Akademii Kelnerskiej p. Grzegorz Górnik.

W finale konkursu udział wzięło 12 najlepszych zespołów z całej Polski. Ekipa gospodarzy zajęła III miejsce w konkurencji kulinarnej. Ale dużymi umiejętnościami, kreatywnością i pomysłowością wykazali się wszyscy uczestnicy konkursu.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu” to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała lekcja i doświadczenie na przyszłość.  

 cz_kelnerska_konkursu_3_800x533_800 cz_kelnerska_konkursu_600x800_800 cz_kelnerska_konkursu_2_800x533_800 cz_kulinarna_konkursu_2_800x533_800 cz_kulinarna_konkursu_533x800_800 ekipa_konkursowa_z_komorskiej_533x800_800 szkolenia_dla_modziey_i_nauczycieli_szk_gastronomicznych_800x533_800 

   p.._dyrekotr_wraz_jury_konkursowym_oraz_gociem_specjlanym_p._grzegorzem_rzeszotarskim_800x533_800 bankiet_2_800x533_800  bankiet_530x800_800

 nagrodzone_zespoy_800x533_800  iii_miejsce_w_czci_kulinarnej_zespou_z_komorskiej_800x533_800

 

ORGANIZATORZY KONKURSU

logo_stalgast_274          logo_szkoy_508

 

CMS by Jaaz