Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo interesujący zawód łączący umiejętności kucharza, dietetyka
i menagera zakładów gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły absolwent ma możliwość pracy w renomowanych restauracjach, hotelach i zakładach żywienia jako menager, kucharz, technolog żywienia, czy kierownik zakładów gastronomicznych.
Może również założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą. 
Szkoła dobrze przygotowuje do studiów na kierunkach związanych z żywieniem i żywnością.
Umiejętności absolwenta:                                             
- znajomość dwóch języków obcych,
- planowanie i organizowanie usług gastronomicznych,
- sporządzanie potraw i napojów według receptur gastronomicznych,
- układanie menu,
- dobieranie zastawy stołowej do potraw i napojów,
- przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia.                                      
Absolwenci technikum są poszukiwanymi i chętnie zatrudnianymi specjalistami na rynku krajowym oraz na rynkach zagranicznych. Po zdaniu egzaminów, do których przygotowuje szkoła, otrzymują dyplomy potwierdzające kwalifikacjew zawodzie.

 

CMS by Jaaz