Mapa strony    Archiwum

Rodzina Szkół im.Jana Pawła II

BIP         EFS

UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE

 

3 czerwca 2017 r.

Braliśmy udział w Dniu Dziecka na Pradze-Południe, zorganizowanym przez Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy p. Tomasza Kucharskiego. Nasze stoisko, w którym uczniowie i nauczyciele prowadzili pokazy kuchni molekularnej oraz przygotowywali zimne koktajle cieszyło się ogromnym powodzeniem.

s0113020_800x533_800 s0153027_800x533_800 s0343056_800x533_800


12 maja 2017 r.

Klasa IB wraz z wychowawcą Anną Bartuszek uczestniczyła w pokazie ręcznego wyrabiania słodyczy w firmie Cukier Lukier.

img_20170512_112324_800x600_800


9 maja 2017 r.

Po raz drugi otrzymaliśmy świeże zioła z firmy  Swedeponic Poland Sp. z o.o. Baziółka. Uczniowie klas : I B, 1a  wykorzystali je do sporządzenia wielu ciekawych i smacznych potraw. Całość projektu ze strony szkoły koordynowała Pani Anna Bartuszek, zaś ze strony firmy Swedeponic Poland Sp. z o.o. Baziółka -  Pani Joanna Bonikowska.

ziola_1_800 ziola_3_800 ziola_2_800

ziola_4_800 ziola_5_480 zioa_6_800

zioa_8_800 zioa_9_800


25 kwietnia 2017 r.

Uczniowie klasy IIIF mieli przyjemność realizować praktyczne zajęcia w laboratoriach Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Pod czujnym okiem pozytywnie zakręconych pracowników naukowych uczniowie poznawali operacje technologiczne stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw oraz biotechnologii mleka.  Zajęcia prowadziły: dr hab. Małgorzata Ziarno prof. SGGW (Kierownik Zakładu Biotechnologii Mleka) oraz dr inż. Iwona Ścibisz (Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw).

praktyka_sggw_1_800 praktyka_sggw_2_800 praktyka_sggw_3_800


24 kwietnia 2017 r.

Uczniowie klasy IIF uczestniczyli w warsztatach ręcznego kręcenia lizaków i wykonywania karmelków w manufakturze cukierków.

ss855077_800x600_800 ss855080_600x800_800 ss855083_800x600_800


20 kwietnia 2017 r.

Młodzież klas III i IV miała okazję uczestniczyć w pokazie barmańskim przeprowadzonym przez przedstawicieli Bar Work Academy.

dscf0157_800x533_800 dscf0165_800x533_800 dscf0167_800x533_800


12 kwietnia 2017 r.

Odbyło się spotkanie wielkanocne dyrektorów przedszkoli, szkół i placówek oświatowych z Zarządem Dzielnicy Praga-Południe. Uroczystą oprawę wraz ze świątecznym poczęstunkiem przygotowali nasi nauczyciele wraz z uczniami.

 s0530090_800x533_800 s0590100_600x800_800 s0710124_800x533_800


8 marca 2017 r.

W klasie II A odbyły się zajęcia z zastosowaniem makaronów fabrycznych firmy Barilla Poland Sp. z o. o. W trakcie zajęć sporządzono potrawy Spaghetti Carbonara oraz Spaghetti Bolognese. Koordynatorem zajęć była Anna Bartuszek.

img_20170308_094243_800x600_800


1 marca 2017 r.

Uczniowie klasy I i II w zawodzie technik technologii żywności mieli okazję zwiedzić największe w Polsce targi branży cukierniczo-lodziarskiej EXPOSWEET. Zapoznali się z nowoczesnym parkiem maszynowym, surowcami i półproduktami wykorzystywanymi aktualnie w produkcji, jak również osobiście poznali mistrzów cukiernictwa.

expo_sweet_2017_1_800 expo_sweet_2017_2_800 expo_sweet_2017_3_196


Dzięki wsparciu Fundacji Zawodowiec dziesięciu ubiegłorocznych absolwentów naszej szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i technik technologii żywności uczestniczyło w czterotygodniowych stażach zawodowych w Wielkiej Brytanii w renomowanych restauracjach.

Staże umożliwiły młodym kucharzom podwyższenie i doskonalenie umiejętności zawodowych oraz językowych. Kilka osób postanowiło kontynuować swoją karierę zawodową w Anglii.

Sylwetki absolwentów biorących udział w praktykach można przejrzeć klikając na nazwisko:

Piotr Matusik

Mateusz Kornet

Dawid Wieczorek

Mariusz Idziak

Monika Gromulska

Marta Zieja

Dominika Turadek

Kamil Jeziorkowski

Joanna Burchert

Michał Borkowski


26 i 27 stycznia 2017 r.

W klasie  I B odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem Pani Marty Martys reprezentującej firmę Barilla Poland Sp. z o. o. W trakcie zajęć sporządzono potrawy z zastosowaniem makaronów fabrycznych - Tagliatelle ze szczypiorkiem oraz Penne z cukinią i jajkiem. Koordynatorem zajęć  była  Anna Bartuszek.

 img_20170127_100856_800x600_800 img_20170126_140447_800x600_800


17 grudnia 2016 r.

Na zaproszenie władz Dzielnicy Praga-Południe uczestniczyliśmy w świątecznym spotkaniu na placu Szembeka. Nasze stoisko z pysznymi, świątecznymi potrawami cieszyło się dużym powodzeniem. Ukoronowaniem tego spotkania było uroczyste rozświetlenie wielkiej choinki.

dscf8730_800x533_800 dscf8735_800x533_800


Kwiecień – maj - czerwiec 2016

Jak perfekcyjnie przyrządzić espresso czy spienić mleko? Wiedzą to już nasi uczniowie, którzy uczestniczyli w kilkudniowym szkoleniu z zakresu balistyki (barista 1.0; 2.0). Kursy  poprowadził dla nich  obecny wicemistrz Polski Baristów p. Arkadiusz Domarad. Szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży.

szkolenie_kawa1_450 szkolenie_kawa_697 szkolenie_kawa2_647


7 czerwca 2016 r.

Otrzymaliśmy świeże zioła z firmy Baziółka Swedeponic Poland Sp. z o.o. Uczniowie klas: 2a, III A, III B, III C  wykorzystali je do sporządzenia wielu ciekawych i smacznych potraw. Całość projektu ze strony szkoły koordynowała  Pani Anna Bartuszek, zaś ze strony firmy Baziółka Swedeponic Poland Sp. z o.o. -  Pani Joanna Bonikowska.

     

baziolka4_448x800_800 baziolka6_480x270_480 baziolka5_448x800_800

baziolka8_600x800_800  baziolka9_270x480_480 baziolka10_600x800_800

baziolka7_480x270_480 baziolka11_480x270_480


30 maja 2016 r.

Gościliśmy przedstawicieli warszawskich hoteli Westin, Sheraton i Bristol. Na spotkaniu uczniowie mieli możliwość zapoznaniem się z modelem budowania ścieżki kariery zawodowej w gastronomii sieciowej.

dscf7324_800x533_800 dscf7329_800x533_800


20 – 22 maja 2016 r.

Uczniowie klasy IIIA uczestniczyli w trzydniowych warsztatach kulinarnych opartych na wykorzystaniu mięs i wędlin opatrzonych certyfikatem Systemu Gwarantowanej  Jakości Żywności QAFP.

szkolenie_iiia_1_800 szkolenie_iiia_2_800 szkolenie_iiia_3_800


21 kwietnia 2016 r.

Uczniowie klas trzecich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych z zakresu sporządzania dań na bazie drobiu w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro.

ss854491_800x600_800 ss854496_600x800_800 ss854493_800x600_800


23 lutego 2016 r.

Uczniowie klasy IIF byli na wycieczce w Manufakturze Cukierków przy ul. Tamka 49 w Warszawie. Uczestniczyli w "Warsztatach Kręcenia Lizaków". Lizaki tworzone są ręcznie, bez użycia maszyn, na podstawie receptur z XVII wieku.

Po zapoznaniu się z procesem produkcji masy karmelowej i jej właściwościami, każdy uczestnik warsztatów zaprezentował własnoręcznie skręconego lizaka.

20160223_13.22.13_800x600_800 20160223_13.34.02_800x600_800


9 października 2015 r.

Nasza szkoła, a właściwie nasi nauczyciele kształcenia zawodowego oraz uczniowie przygotowywali oprawę gastronomiczną wraz z obsługą kelnerską Dzielnicowego Dnia Edukacji Narodowej.
Gośćmi uroczystości byli między innymi: Wojewoda Mazowiecki, Mazowiecka Kurator Oświaty, Burmistrzowie Dzielnicy Praga-Południe oraz dyrektorzy i wyróżnieni nauczyciele szkół z naszej dzielnicy.
Po oficjalnej części uroczystości, w czasie której nagrodzeni zostali najlepsi uczniowie i nauczyciele, szkoła nasza zaproponowała wykwintne menu i profesjonalną obsługę kelnerską.
Gratulujemy i dziękujemy młodzieży i nauczycielom.

s0346051_640x480_640 s0446070_480x640_640 s0406062_640x480_640


 

Spartakiada rodzinna


W dniu 27 września 2015 r. grupa młodzieży z naszej szkoły uczestniczyła w obsłudze części gastronomicznej Rodzinnej Spartakiady Czat Marki.
Spartakiada to przedsięwzięcie promujące zasady zdrowego odżywiania. W ciągu całego dnia odbywały się liczne pokazy i konkursy kulinarne w ramach, których dzieci i młodzież mogli wyrabiać nawyki zdrowego żywienia.

p1080395_640x480_640 p1080413_640x480_640 p1080523_640x480_640_01


23 czerwca 2015 r.

Nasza szkoła wspierała organizację Pikniku rodzinnego przy Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej.
Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali pokaz carvingu, fontannę czekoladową, „dymiące” napoje z alginianami oraz prezentację piramidy zdrowego żywienia. Byli również jurorami w konkursie na najsmaczniejsze ciasto.
Piękna pogoda oraz program przygotowany między innymi przez naszą szkołę sprawiły, że piknik był radosnym świętem Parafii i środowiska.

dsc04706_640x427_640 dsc04737_640x427_640 dsc04733_640x427_640


W ramach projektu "Life Skils - terening kompetencji społecznych" uczniowie z klasy IIA przygotowali piknik dla uczniów szkoły podstawowej pod hasłem "Zdrowe grillowanie". Dzieci poznały zasady zdrowego żywienia oraz tajniki przygotowania smacznych dań z grilla. Nasza młodzież miała okazję pokazać swoje umiejętności kulinarne oraz zaprezentować zawód, w którym się kształcą. Zarówno dzieci jak i ich rodzice byli pod dużym wrażeniem.

1._640x480_640 2._640x359_640 3._640x480_640


31 maja 2015 r.     Dzień Dziecka w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

BEZPIECZEŃSTWO  było przewodnim motywem tegorocznego Dnia Dziecka organizowanego
w ogrodach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Do grona współorganizatorów tej imprezy została zaproszona nasza szkoła. Główną atrakcją naszego zespołu była kuchnia molekularna serwująca magiczne, dymiące napoje z naturalnymi i prozdrowotnymi składnikami. Dużym powodzeniem cieszyła się też fontanna czekoladowa, w której dzieci zanurzały świeże owoce. Ponadto nauczyciele uczyli chętnych rozpoznawać zioła i przyprawy oraz prezentowali piramidę zdrowego żywienia. Dużym zaszczytem dla naszej szkoły były odwiedziny stoiska przez Panią Minister Joannę Kluzik- Rostkowską.

 dzien_18_640x425_640 dzien_20_640x425_640 dzien_12_640x425_640


12 i 14 maja 2015 r.

Wybrani uczniowie uczestniczyli w szkoleniu w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro. Pod okiem znakomitych szefów kuchni Pana Przemysława Kaczora i Łukasza Plowskiego poznali tajniki nowoczesnej kuchni – trendy i techniki  w polskiej kuchni.

 s0063092_640x426_640 s0193105_640x426_640 s0323122_640x426_640


14 i 16 kwietnia 2015 r.  
Projekt Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Owoce morza w kuchniach świata”

22 uczniów kształcących się w zawodzie technik  żywienia i usług gastronomicznych odbyło szkolenie z przygotowywania owoców morza w restauracji Boathouse. Młodzież została zapoznana z technikami przygotowania małży, krewetek oraz muli. Ponadto uczniowie mieli możliwość degustacji swoich potraw.

 


31 marca 2015 r.
 
Odbyło się w naszej szkole spotkanie wielkanocne Zarządu Dzielnicy Praga Południe oraz dyrektorów szkół i placówek oświatowych dzielnicy.
Nasi nauczyciele i uczniowie przygotowali świąteczne menu i zapewnili obsługę kelnerską uroczystości.

s0393078_800x533_800 s0113021_533x800_800 s0313064_800x533_800


27 marca 2015 r.

W ramach współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności SGGW w Warszawie uczniowie klasy IIIE/F, kształcący się w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą, mieli możliwość realizacji zajęć na terenie Wydziału. Gościnne lekcje realizowane były w Zakładzie Biotechnologii Mleka oraz Zakładzie Technologii Owoców
i Warzyw. Uczniowie poznawali tajniki technologii odtłuszczania mleka, produkcji serka topionego, rozdrabniania owoców i warzyw oraz pozyskiwania z nich soku. Jednocześnie mieli możliwość zapoznania się z metodami analizy żywności w zakresie oznaczania tłuszczu metodą butyrometryczną oraz chromatograficznego oznaczania konserwantów w ptasim mleczku.

    


4 marca 2015 r.

Co dalej, po skończeniu szkoły? Spotkanie z przedstawicielami szwajcarskiej firmy Sea chefs.  Nasza szkoła przygotowuje młodzież do wykonywania zawodów poszukiwanych na rynku pracy zarówno w Polsce jak i za granicą. Dowodem tego jest duże zainteresowanie szwajcarskiej firmy Sea chefs naszymi absolwentami. To już drugie spotkanie z jej przedstawicielami. Młodzież naszej szkoły w perspektywie kolejnych lat  podejmować może staże zawodowe na statkach rzecznych oraz morskich, pod warunkiem spełnienia określonych wymagań. To  szansa na rozwój, dobrą pracę i przygodę.

sea1_800 sea2_800


25  lutego 2015 r.  Słodki dzień klasy 2 EF

Jak co roku, przyszli cukiernicy z naszej szkoły, wzięli udział w największych w tej części Europy Targach Cukierniczo-Lodziarskich EXPO SWEET 2015. W trakcie zwiedzania m.in. kibicowaliśmy uczestnikom V Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych, a także obserwowaliśmy pokazy wykonywania figurek na torty w stylu angielskim z masy cukrowej i marcepanu, poznawaliśmy tajniki pracy w karmelu oraz zdobienia tortów aerografem. Udział w targach to nie tylko oglądanie stoisk, ale również możliwość poznania nowoczesnego parku maszynowego, porozmawiania z najlepszymi specjalistami z branży cukierniczo-lodziarskiej oraz wzięcia udziału w licznych degustacjach.

  


4 lutego 2015 r.  W Manufakturze Cukierków.

Uczniowie klasy 2EF odwiedzili Manufakturę Cukierków, która jest słodką atrakcją Warszawy. Karmelowe cukierki i lizaki są tam wytwarzane ręcznie na podstawie receptur z XVII wieku. W ramach warsztatów uczniowie mieli okazję przyjrzeć się procesowi produkcji cukierków, a także samodzielnie wykonać karmelowe lizaki. 

   


11 listopada 2014 r.

35 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w obsłudze kelnerskiej przyjęcia w Pałacu Prezydenckim wydanego z okazji Święta Niepodległości. Mieli oni możliwość wykazania się nabytymi w szkole umiejętnościami, a także zweryfikowanie ich poprzez obsługę tak znakomitych gości.

    


6 października 2014 r.

W Pracowni Efektywnej Przedsiębiorczości - MAKRO odbył się jeden z wielu treningów Kucharzy Reprezentacji Polski Juniorów na Mistrzostwa Świata w Luksemburgu 2014. Połączony był on z konsultacjami szefów kuchni i oceną organoleptyczną proponowanych potraw. Uczestniczyli w tych pracach Szefowie: Grzegorz Kazubski, Jarosław Uściński, członkowie WACS oraz nasz nauczyciel technologii gastronomicznej - pani Maria Dębowska-Brózdowska.

 


28 września 2014 r.

X SPARTAKIADA RODZINNA „CZAT”MARKI 2014
Młodzież naszej szkoły pracowała przy oprawie gastronomicznej jubileuszowej Spartakiady Rodzinnej. Pod okiem szefów kuchni: Adama Michalskiego, Stefana Birka, Jacka Sulicha, Mariusza Nowickiego i Jarosława Maliszewskiego uczniowie przygotowywali pyszne kanapki i ciastka, serwowali dania kuchni gorącej, rozdawali jabłka, wspomagali organizację konkursów kulinarnych dla dzieci i młodzieży.

    


6 czerwca 2014 r. Projekt Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych

Zakończony został projekt Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Nowe trendy w cukiernictwie”. Z tej okazji odbyła się w szkole impreza, na której młodzież, przeszkolona przez Głównego Technologa Cukiernictwa Firmy Puratos, Pawła Figurę, zaprezentowała rówieśnikom i nauczycielom zdobyte umiejętności, wykonując torty, ciastka i praliny. Przygotowane  wyroby wyglądały atrakcyjnie i  znakomicie smakowały, o czym mogli przekonać się zaproszeni goście podczas degustacji. Publiczność głosowała na najlepszy wyrób. Walka rozegrała się między drużynami: Joanny i Angeliki (torty) oraz Pauliny i Luizy (praliny). Zwyciężyły niewielką przewagą głosów Joanna i Angelika, które odebrały nagrodę publiczności - 2,5 kg mlecznej czekolady. Interesującym punktem programu okazał się miniwykład o czekoladzie, który wygłosił Paweł Figura. Dwunastu uczniów uczestniczących w projekcie otrzymało dyplom ukończenia szkolenia i drobne upominki  od Firmy Puratos.

   


 

27 maja 2014 r.  Polsko- szwedzkie warsztaty kulinarne

Odwiedziła nas grupa młodzieży ze Szwecji. Byli to uczniowie szkoły średniej kształcącej w zawodach gastronomicznych. W naszych pracowniach technologicznych zorganizowane zostały warsztaty w następujących obszarach: carvingu, cukiernictwa, obsługi konsumenta i sporządzania potraw typowych dla kuchni polskiej. Spotkanie zakończyło się wspólnie przygotowanym uroczystym obiadem, podczas którego młodzież wymieniła się doświadczeniami, przepisami kulinarnymi i tradycjami. Współpraca będzie kontynuowana w przyszłym roku szkolnym.

   


1 i 2 kwietnia 2014 r.

W Zespole Szkół nr 21 odbył się V Turniej Zawodów m. st. Warszawy, na którym nasza młodzież wraz z nauczycielami przybliżyła gimnazjalistom zawód technika technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą. Przyszli uczniowie szkół ponadgimnazjalnych mogli przekonać się, jak ciekawy jest to zawód i jak duże możliwości daje na rynku pracy. Podczas Turnieju młodzież z naszego technikum ozdabiała torty, przygotowywała czekoladowe elementy dekoracyjne, częstowała uczestników herbatnikami, które można było zanurzyć w czekoladowej kąpieli.

     


21 i 22 marca 2014 r.

Główny Technolog Cukiernictwa Firmy Puratos Paweł Figura uczył naszą młodzież temperowania czekolady oraz wykonywania z niej fantazyjnych elementów dekoracyjnych z wykorzystaniem m. in. folii karotenowych z rysunkiem z masła kakaowego. Elementy te zostały wykorzystane do wykończenia tortów i deserów z owocami i bitą śmietaną. Ponadto uczniowie zapoznali się z produkcją pralin i sami wykonali ich kilka rodzajów.

     


18 marca 2014 r.

Grupa młodzieży uczącej się w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą wybrała się na wycieczkę do Cechu Rzemiosł Spożywczych w Warszawie przy ul. Lechickiej 14a. Pan Dyrektor Jacek Paprocki oprowadził nas po siedzibie Cechu, pokazał bardzo dobrze wyposażoną pracownię cukierniczą oraz zapoznał z bogatą ofertą handlową. Informacje te zostaną wykorzystane przy planowaniu zakupów surowców i sprzętu niezbędnych podczas realizacji projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Nowe trendy w cukiernictwie”.

     


11 listopada 2013 r.

W dniu Święta Niepodległości prezydent RP wydał uroczyste przyjęcie w Pałacu Prezydenckim. Jest nam miło, że czternastu uczniów naszej szkoły brało udział w przygotowaniu potraw do tego bankietu. Nasi uczniowie dzielnie sprostali powierzonym im zadaniom. Było to dla nich ciekawe doświadczenie zawodowe, a jednocześnie okazja zwiedzenia pałacu prezydenckiego w tak ważnym dla Polaków dniu.

 


Po raz kolejny uczniowie klasy IIE/F, kształcący się  w zawodzie cukiernika,  mieli okazję podglądać pracę mistrzów cukiernictwa oraz powstawanie ich dzieł, między innymi ręczne wykonywanie cukierków w pierwszej w Warszawie Manufakturze Cukierków. Karmelki tworzone są metodą z XVII-wiecznej Francji. W sklepie można kupić cukierki oraz specjalność Manufaktury - lizaki w ponad 40  smakach i wzorach. Słodkie dzieła sztuki powstają dzięki Waldemarowi Więcławowi, wybitnemu cukiernikowi z ponad 30-letnim doświadczeniem zawodowym, który zajął 2. miejsce w międzynarodowym konkursie w 2008 roku w Paryżu. Dzięki wspólnej pasji zespołu w Manufakturze Cukierków panuje niepowtarzalny klimat, za który dziękujemy.


25 października 2013 r.

Przyszli adepci sztuki kulinarnej uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu przeprowadzonym przez ekspertów firmy MONIN. Uczniowie poznali techniki sporządzania drinków bezalkoholowych z wykorzystaniem syropów i innych produktów. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem młodzieży.

      


11 października 2013 r.

W przededniu Święta Edukacji Narodowej odbyła się dzielnicowa uroczystość, na której obecni byli dyrektorzy południowopraskich szkół, władze oświatowe i samorządowe dzielnicy, wyróżnieni nauczyciele i uczniowie. Nasi uczniowie pod opieką nauczycieli, przygotowali uroczysty poczęstunek i zapewnili obsługę kelnerską nauczycielskiego święta. 

    


30 września 2013 r.

Po raz kolejny uczniowie naszej szkoły mieli przyjemność odwiedzić  „Piekarnio – Cukiernię Grzybki” Państwa Cichowskich. Tym razem uczniowie klasy IIE/F, kształcący się w zawodzie: technik technologii żywienia o profilu cukierniczym, mieli możliwość zobaczyć, jak wyglądają poszczególne pracownie działu cukierniczego: ciastownia, piecownia, deserownia. Młodzież mogła spróbować słodkich wyrobów przygotowanych przez pracowników zakładu. Dziękujemy Panu Tomaszowi Szymczakowi, który oprowadził nas po zakładzie.

      


11 września 2013 r.

90 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w szkoleniu: „Wieprzowina regionalna - doceń smak tradycji”, które przeprowadził Pan Adam Michalski wykorzystując nowoczesne metody obróbki kulinarnej (z użyciem pieca konwekcyjno - parowego, metody sous vide) oraz tradycyjnego smażenia.

          


4 czerwca 2013 r.

 Dnia  4 czerwca 2013 r. w klasie III A odbyła się prezentacja surowców marki Siblou i Adriana – firmy Profood sp. z o.o. - owoców morza. Zajęcia  w klasie III A, cieszyły się dużym zainteresowaniem, a koordynowała je pani Anna Bartuszek.

   20130604_12.11.08_640


czerwiec 2013 r.

Uczniowie pierwszych klas uczestniczyli w warsztatach w ramach projektu "Regionalne i Tradycyjne Produkty Wysokiej Jakości w Nowoczesnej Kuchnii Polskiej", organizowanych przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem zajęć było zapoznanie uczniów z produktami chronionymi nazwą pochodzenia, oznaczeniem geograficznym i gwarantowaną tradycyjną specjanością oraz towarów, które czekają na rejestrację w UE jako produkty regionalne. W części praktycznej młodzież przygotowywała potrawy, wykorzystując poznane surowce.

     


17 maja 2013 r.

W dniu 17 maja 2013 r. uczestniczyliśmy w V FORUM EDUKACYJNYM „Zmiana kluczem do sukcesu – rola systemowych działań wspierających rozwój warszawskich szkół, przykłady dobrej praktyki”. Zostaliśmy zaproszeni przez: Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy, Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń do zaprezentowania nowatorskich działań i dobrych praktyk służących rozwojowi zainteresowań i uzdolnień uczniów. Doświadczeniami z innymi placówkami dzielili się nauczyciele: p. Irena Brzozowa, p. Łukasz Kania, p. pedagog Małgorzata Wiśniewska oraz p. Alicja Zabadała – kierownik szkolenia praktycznego i
p. Ewa Lada – dyrektor szkoły.

 v_forum_001_640    v_forum_007_640


8 maja 2013 r.

                                                  „MasterChef z Komorskiej”

W okresie od kwietnia do maja 12 uczniów naszej szkoły z klasy IIA i IIB uczestniczyło w realizacji projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „MasterChef z Komorskiej”.
Celem projektu było poznanie tradycyjnych potraw kuchni angielskiej wraz z doskonaleniem słownictwa zawodowego w języku angielskim. Projektem kierowały panie Jolanta Montewka i Ewa Olech. Podczas lekcji otwartej swoją obecnością zaszczycili nas: pani Halina Panufnik z Wydziału Oświaty i Wychowania oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.

        


26 marca 2013 r.

Umiejętności, talenty są ważne, jeśli potrafimy je dobrze pożytkować. Nasi utalentowani młodzi kucharze i kelnerzy, pod kierunkiem swoich nauczycieli P. Elżbiety Mroczek, P. Elżbiety Miller - Duś oraz P. Łukasza Kani, przygotowali - na prośbę Burmistrza Dzielnicy Praga Południe - uroczysty poczęstunek z okazji Świąt Wielkanocnych. Gośćmi spotkania była kadra zarządzającą oświatą w dzielnicy. 

  


18-22 lutego 2013 r.

„Od Pomorza i Kaszub aż po kresy”.
Poznajemy zwyczaje żywieniowe różnych regionów Polski.

Celem projektu „Od Pomorza i Kaszub aż po kresy” było propagowanie i pogłębienie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów, a także doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli. Tydzień Kuchni Regionalnych trwał od 18 do 22 lutego 2013 r.

     dania_kuchni_kujawskiej_640    dsc08266_640                 


 24 stycznia 2013 r.

 Odbyło się szkolenie z zakresu sushi. Uczniowie poznali surowce oraz sposób przygotowania tej popularnej japońskiej potrawy.

  p1080330_640 


 10 stycznia 2013 r.

Skąd się bierze chleb? Na czym polega praca piekarza? W jaki sposób przygotowuje się pieczywo? – na te pytania uczniowie klasy II A szukali odpowiedzi w „Piekarni – Cukierni Grzybki” Państwa Cichowskich.
Zwiedzając zakład, młodzież miała możliwość zobaczyć jak wyglądają jego poszczególne działy od nowoczesnych silosów mącznych, poprzez ciastownię, piecownię, deserownię,   aż po ekspedycję. Poznali maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji pieczywa, a także podziwiali zręczność piekarzy i trud ich codziennej pracy.
Każdy z uczniów mógł spróbować swoich sił w formowaniu obwarzanków i rogalików z ciasta francuskiego.
Dziękujemy Panu Tomaszowi Szymczakowi, który oprowadził nas po zakładzie oraz przekazał informację o tajnikach piekarskiego rzemiosła.

ss859659_640 ss859674_640


14 grudnia 2012 r.

W szkole, na zaproszenie  Anny Bartuszek (nauczyciela przedmiotów zwodowych) odbyła się prezentacja  produktów firmy Fanex. W pokazie uczestniczyli przedstawiciele firmy. Panowie: Jakub Kalkosiński oraz Łukasz Dadas. Przedstawili oni najważniejsze produkty Fanex-u oraz ich zastosowanie w gastronomii. W pokazie uczestniczyli uczniowie klasy I D i III A.

dscf3461_640 dscf3467_640 dscf3472_640


  10-11 grudnia 2012 r.

 Zorganizowaliśmy warsztaty dla rodziców poświęcone sztuce wypiekania pierników okolicznościowych. Uczestnicy własnoręcznie przygotowali piękne witraże, choinki i inne słodkie ozdoby. Zajęcia cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

 

p1070006_640 p1070009_640 p1070014_640


  Grudzień 2012 r.  

 Uczniowie klasy IC: Igor Simora i Łukasz Strupielowski w ramach współpracy z biblioteką naukową przy ul. Meissnera uczestniczyli w spotkaniu kończącym projekt „Najważniejsze to co niewidoczne dla oczu”. Umiejętności kulinarne naszych uczniów wprawiły gości w zachwyt.

p1070037_640 p1070042_640 p1070043_640


19 listopada 2012 r.

W naszej szkole odbyła się prezentacja produktów firmy Barilla z udziałem Dyrektor Marketingu  Pani Marty Martys.  Dzięki temu młodzież klasy I A i I D poznała  bardzo szczegółową charakterystykę makaronów, ich historię i wyrób oraz zastosowanie w kuchni włoskiej.
Pani Marta Martys przeprowadziła warsztaty z zastosowaniem produktów firmy Barilla. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Młodzież przygotowała następujące potrawy : Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino (spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką) oraz Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym.

a0_ri_id33364_640 a0_ri_id33375_640


 10 listopada 2012 r.

 Odbyło się szkolenie z zakresu Carvingu dla grupy uczniów z klasy IA i ID. Na zaproszenie p. Anny Bartuszek uczniów szkolili nasi byli absolwenci: Dominik Tondera, Łukasz Ponichtera i Damian Paczkowski. Całe spotkanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem i przebiegało w pracowitej atmosferze.

20121110_10.24.13_640_01 20121110_10.24.28_640 20121110_14.17.30_640


 13 czerwca 2012 r.

Zorganizowano w szkole warsztaty dla 10 najlepszych uczniów w zawodzie kucharz i technik organizacji usług gastronomicznych. Zajęcia poprowadził oraz skomponował menu absolwent naszej szkoły - Sebastian Czechowski z restauracji Moonsfera. Gościliśmy również Rafała Paciorka z firmy Ambra S.A. Uczniowie dowiedzieli się, jak odpowiednio dobierać wino do potraw, w jakiej temperaturze powinniśmy je podawać i z czym najlepiej smakuje.
Koordynatorami szkolenia były p. Anna Bartuszek i p. Katarzyna Dziwulska.

 

slonce1_640 slonce2_640 slonce3_640


24 kwietnia 2012 r.

W ramach największego programu skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych MIX by FLAIR odbył się pokaz pracy profesjonalnych barmanów.
Zadaniem projektu jest ukazanie nowoczesnych rozwiązań w serwisie gościom drinków oraz najnowszych trendów panujących w światowym barmaństwie.
Koordynatorem projektu jest Pan Łukasz Kania.

dsc03095_640 dsc03177_640 dsc03182_640


12 kwietnia 2012 r.

gośćmi naszej szkoły byli mistrzowie carvingu, którzy przeprowadzili rewelacyjne szkolenie dla uczniów klasy IVB technikum.

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, stosowana do dekoracji potraw tak, by stały się ciekawe i nietypowe. Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionych owocami i warzywami są kraje azjatyckie.
Dominik, Łukasz i Damian poznali tajniki tej pięknej sztuki. Teraz swoimi umiejętnościami będą dzielili  się z młodszymi uczniami, a także zaprezentują je  kandydatom do naszej szkoły w dniu 19 kwietnia.

carving1_640 obraz_001_640_04 carving2_640


  22 marca 2012 r.

Uczniowie klasy II A wraz z wychowacą Anną Bartuszek, na zaproszenie Wyższej Szkoły Hoteralstwa i Turystki  w Warszawie przy ul. Chodakowskiej 50 wzięli udział w kursie, z udziałem specjalistów kuchni hiszpańskiej, m.in. Szefa kuchni Fernando del Cerro z restauracji Casa Jose w Hiszpanii.
Podczas tego szkolenia młodzież zapoznała się ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej, uzyskała wiele ciekawych, a zarazem nowych informacji. Szkolenie to cieszyło się ogromnym zaintereosowaniem wśród naszych uczniów.

dscf2545_640  dscf2547_640


22 marca 2012 r.

Nasi absolwenci-mistrzowie kuchni: Pan Andrzej Bryk oraz Pan Mariusz Nowicki przeprowadzili bardzo ciekawe szkolenie, połączone z warsztatami,  z zakresu ,,Owoców morza”.

Owoce morza (wł.: frutti di mare) są to  jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka na  surowo lub  rozmaicie przyrządzane. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie. Wśród owoców morza spożywane są głównie skorupiaki (homary, langusty,  kraby i krewetki) oraz mięczaki, w tym małże (m.in. ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki), ślimaki i głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice). Oddzielną grupą są szkarłupnie, np. jeżowce.

Szkolenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestniczyli w nim uczniowie oraz nauczyciele. Aktywny udział w warsztatach pozwolił na poznanie technik kulinarnych stosowanych w przyrządzaniu owoców morza oraz poznanie smaków, dla nas ciągle egzotycznych. Tradycyjnie owoce morza spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz w Australii, Odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka od początku istnienia człowieka.

Dziękujemy Panom: Andrzejowi Brykowi i  Mariuszowi Nowickiemu oraz Pani Elżbiecie Mroczek.

aktual1_640_01 
aktual2_640_01  aktual3_640_01 


 

20-21 marca 2012 r.

Już po raz trzeci nasza szkoła uczestniczyła w TURNIEJU ZAWODÓW przy ul. Saskiej. W poprzednich latach prezentowaliśmy zawody: kelner oraz kucharz.

W tym roku zachęcaliśmy gimnazjalistów do nauki w zawodzie technik technologii żywności. Szkoła posiada kilkadziesiąt lat tradycji w kształceniu w tym zawodzie (nazwa wprawdzie zmieniała się). Od tego roku proponujemy  zdobywanie tego zawodu z kwalifikacją cukierniczą. Zawód jest bardzo interesujący i daje duże możliwości zatrudnienia. Rzadko się zdarza, by można było połączyć naukę z pasją. Szkoła współpracuje z belgijską firmą cukierniczą Belcolade, znaną na całym świecie. To dodatkowy argument zdobywania tego atrakcyjnego zawodu.

O tym zawodzie oraz o innych zawodach, jakie można zdobywać w naszej szkole informowała Pani Dyrektor Alicja Zabadała z pomocą Pani Profesor Katarzyny Dziwulskiej oraz utalentowanych uczniów naszej szkoły. Młodzież wykazała się wieloma umiejętnościami cukierniczymi. Odbył się pokaz temperowania czekolady białej, mlecznej i deserowej oraz wykonywania z niej różnych elementów dekoracyjnych z wykorzystaniem folii karotenowych z rysunkiem z masła kakaowego. Naszymi wyrobami częstowaliśmy gimnazjalistów, którzy bardzo pochlebnie wyrażali się o wyglądzie, smaku i zapachu słodkości.

Nasza szkoła jest jedyną placówką w Warszawie kształcącą umiejętności cukiernicze na poziomie technikum. Gimnazjaliści ocenią, czy zawód i jego prezentacja, podobają się. Przez dwa kolejne lata nasza szkoła zwyciężała. A jak będzie w tym roku? Czekamy na wyniki. Gimnazjaliści zostali zaproszeni na dzień otwarty w naszej szkole 19 kwietnia 2012 r. o godz. 17.00.

dscf2383_640 dscf2396_640 dscf2418_640


17 marca 2012 r.

Przemysław Kwiatkowski – uczeń klasy IVD technikum został ścisłym finalistą XI Olimpiady Młodych Barmanów.
Przemek w ubiegłym roku był laureatem tej Olimpiady. W tym roku rywalizował z ponad czterdziestoma innymi, najlepszymi młodymi barmanami z Polski. Wystartował z nr 1, co stanowiło dodatkowe wyzwanie w tej prestiżowej olimpiadzie. Zaprezentował umiejętności na bardzo wysokim poziomie.
Gratulujemy Przemkowi i Jego opiekunowi p. Łukaszowi Kani i życzymy dalszych sukcesów.

  barman2_640  barman1_640  barman3_640


 

flaga_hiszpania_750    carmona_375  desabor_iblc_1240.

13 marca 2012 r.

 Pod honorowym patronatem Ambasady Hiszpanii odbyły się w naszej szkole  warsztaty  z zakresu  kuchni hiszpańskiej. Gośćmi honorowymi byli: Pani Begona Matilla,  Pan Juan Antonio Garcia – Denche oraz Pani Margarita Kozakiewicz z Ambasady Hiszpanii. Warsztaty zorganizowane zostały dzięki Panu Alberto Hernandez Torio – reprezentującego firmę Desabor oraz Panu Bartłomiejowi Gołebiowskiemu - restauracja Carmona Tapas Bar. 

Hiszpania to smak chłodzącego gazpacho i sycącej hiszpańskiej paelli. Menu hiszpańskie udowadnia, że bazując na najprostszych składnikach przyrządzić można iście królewskie potrawy. Kuchnia hiszpańska to oliwa z oliwek, suszona szynka, sery hiszpańskie, przekąski tapas. Przekonali się o tym nasi uczniowie, nauczyciele oraz goście z Biura Edukacji Urzędu m. st. Warszawy i Urzędu Dzielnicy Praga Południe. 

Dziękujemy Ambasadzie Hiszpanii, Firmie Desabor, restauracji Carmona Tapas Bar, a także naszym nauczycielom Pani Katarzynie Dziwulskiej, Pani Annie Bartuszek, Panu Łukaszowi Binkowskiemu oraz naszym uczniom za wspaniałą organizację  warsztatów.

dsc02508_640 dsc02512_640 dsc02544_640 


Jak osiągnąć lepszy smak?

24 lutego 2012 r. grupa uczniów klas II i III wzięła udział w szkoleniu w firmie Stalgast, które poprowadził pan Adam Michalski. Mistrz Sztuki Kulinarnej wprowadził uczniów w tajniki „wydobycia najlepszego smaku potraw”. Pokazał nowe techniki obróbki wstępnej i cieplnej
za pomocą,  których tradycyjne potrawy zmieniają się w kulinarne dzieło sztuki.

1szkolenie_stalgast_24.02.2012_640  2szkolenie_stalgast_24.02.2012_640  3szkolenie_stalgast_24.02.2012_556  4szkolenie_stalgast_24.02.2012_538


21 lutego 2012 r.

Odbyły się warsztaty z „Kuchni Wegetariańskiej”, które poprowadził p. Piotr Henschke, pasjonat i miłośnik tejże kuchni.  Dzięki tym zajęciom uczniowie mieli okazje zapoznać się z kuchnią wegetariańską oraz dowiedzieć się o wartościach wegetarianizmu
i weganizmu.  Cytując p. Piotra Henschke - autora książki „W malinowym chruśniaku”: „…świadomy wegetarianizm to sposób na życie…”
Pod kierunkiem mistrza uczniowie przygotowali  kilka pysznych dań,  takich jak ryż basmati z warzywami po tajsku czy tofucznicę czyli jajecznicę z tofu (bez jaj) na bazie orientalnych składników, które były rozkoszą dla podniebienia.  Po zakończonych zajęciach każdy z uczestników otrzymał potwierdzenie uczestnictwa w warsztatach. 
Koordynatorkami projektu były p. Katarzyna Dziwulska i p. Ewa Olech.

obraz_113_640  obraz_106_640  obraz_237_640


Już po raz drugi zorganizowany został konkurs barmański "Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2012" w Warszawie.  W Casinos Poland - Hyatt Regency uczniowie z 12 szkół wspólnie z zawodowymi barmanami walczyli o wyjazd do Caen (Francja) w swojej kategorii.
Udział w imprezie dał  możliwości podpatrzenia nowych trendów i wymiany doświadczeń.
Bezcenną rzeczą było również i to, że jury techniczne - master-bartenderzy  SPB omawiali każdy występ zawodników, udzielając wskazówek na przyszłość.

img_9636_640_01 img_9677_640 img_9671_640


 1 lutego 2012 r.

Grupa młodzieży klasy IE technikum w zawodzie kelner wraz z nauczycielką przedmiotów zawodowych Katarzyną Dziwulską odwiedziła Hotel Polonia w Warszawie.

polonia_3_640 polonia_2_640 polonia_640


4 stycznia 2012 r.


Odbyło się szkolenie w zakresie dekorowania tortów w stylu angielskim.
Uczniowie IITU pod okiem instruktora z ogromnym zaangażowaniem pracowali nad swoimi dziełami, które w efekcie końcowym były zaskoczeniem dla nich samych. Gratulujemy i mamy nadzieję, że ta umiejętność będzie często wykorzystywana.

p1050448_640  p1050423_640  p1050472_640


 2 grudnia 2011 r.

Projekt Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „ Magia pralin”

W naszej szkole odbyły się zajęcia, na których 5-ciu uczniów przeszkolonych w Firmie Puratos przekazywało zdobytą wiedzę i umiejętności koleżankom i kolegom z klasy IA z zakresu przygotowywania pralin. Sporządzono praliny z czekolady białej, mlecznej i deserowej z nadzieniem o smaku pomarańczy, orzecha laskowego kokosa, kawy. Zajęciom przyglądał się Pan Paweł Figura z Firmy Puratos, który pozytywnie wyrażał się o zaangażowaniu i umiejętnościach naszej młodzieży. Pod koniec lekcji uczniowie, nauczyciele i dyrekcja delektowali się pralinami, podziwiając ich wygląd i chwaląc smak.

 obraz_002_640_02 obraz_013_640 obraz_016_640


23 lutego 2012 r.

Dwuosobowy zespół z naszej szkoły w składzie: Martyna Kochanowska i Marta Płatkowska zakwalifikował się do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012. Nasze uczennice stanowią jedną z 12 drużyn, które wezmą udział w Mistrzostwach w trakcie trwania targów Expo Sweet 2012.

mal1_640 malina91_516 malina_212_640

Tort sporządzony przez Martynę Kochanowską i Martę Płatkowską.


7-8 listopada 2011 r.

W Warszawie odbyły się zmagania barmanów na Mistrzostwach Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair. W zawodach wzięło udział ponad 100 barmanów z całego świata, ze wszystkich kontynentów.
Uczniowie naszej szkoły kibicowali zawodnikom, reprezentującym Polskę – Markowi Posłusznemu – Flair i Grzegorzowi Szumskiemu – Classic. Wielki sukces Marka Posłusznego. Łzy wzruszenia i wielka radość. Dziękujemy, że mogliśmy uczestniczyć w tak wspaniałej imprezie.

pb080009_640  pb080012_640  pb080025_640  


25 - 26 października 2011 r.

Projekt „ Magia pralin”

W dobie produkcji przemysłowej często chcemy wrócić do tradycji, która mówi, że dzieła wykonane rękami mistrzów są najdoskonalsze. Kontynuując tradycje cukiernicze, w dniach 25-26 października 2011 r. 10 uczniów naszej szkoły w ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych uczyło się wytwarzania pralin o różnych smakach i kształtach. Pod okiem Kierownika Centrum Innowacji Firmy Puratos Pawła Figury wyprodukowali oni wyśmienite praliny z czekolady mlecznej, białej i deserowej z nadzieniem orzechowym, herbacianym, rumowym, kawowym i kokosowym. Czekoladę i pozostałe surowce niezbędne do sporządzenia nadzień zapewniła Firma Belcolade.  Zdobytą wiedzą i umiejętnościami młodzi adepci cukiernictwa podzielą się ze swoimi rówieśnikami na zajęciach w szkole.

obraz_356_640   obraz_385_640   obraz_468_640


11 października 2011

Odbyły się warsztaty gastronomiczne na temat „Zachowanie proporcji na talerzu i sposoby ułożenia dań” prowadzone przez szefów kuchni.
W szkoleniu wzięli udział wyróżniający się uczniowie, zainteresowani udziałem w konkursach zawodowych oraz nauczyciele technologii gastronomicznej.
W czasie warsztatów został przeprowadzony też szkolny konkurs gastronomiczny. Uczniowie z uwagą słuchali krytycznych uwag jurorów.
Prace konkursowe prezentowały się wspaniale, a fachowe wskazówki jurorów były bardzo cenne.

 img_9141_640   img_9176_640  dsc01016_640


4 - 5 października 2011 r.

Uczniowie klasy IIITU uczestniczyli w szkoleniu w ramach projektu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”. Zajęcia prowadziła p. Agnieszka Kręglicka kreatorka smaku, restauratorka.
Celem szkolenia było poznanie i wykorzystanie produktów regionalnych, zaprezentowanie ich w nowoczesnej aranżacji oraz zapoznanie z zagadnieniami Slow Food.

a_640     aa_640     aaa_640


 14 - 15 września 2011 r.

12 uczniów uczestniczyło w realizacji projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Sztuka kulinarna w zgodzie z naturą”, którego celem było zapoznanie uczniów z tradycyjnymi metodami wytwarzania żywności. Uczniowie pod opieką Pani Ireny Brzozowej i Pani Elżbiety Mroczek zaprezentowali gościom potrawy na pięknie nakrytym stole w staropolskim stylu.
Burmistrza Dzielnicy Praga Południe reprezentowała Pani Halina Panufnik. Projekt realizowano w gospodarstwie agroturystycznym Stajnia Grand w Glinie. Uczestnicy projektu przygotowali bogate menu, oparte na na recepturach "w zgodzie z naturą". Na stole znalazł się m.in. chleb wypiekany na liściach chrzanu, ser z mleka koziego, ser z mleka krowiego, smalec, masło wyrabiane w tradycyjnej masielnicy. W ognisku wypiekały się ziemniaki, a w kociołku warzył się staropolski żurek.

     dsc00845_448_02  dsc00861_448_01  dsc00863_448  


 31 maja 2011 r.

I miejsce w II Turnieju Zawodów m. st. Warszawy
W Zespole Szkół Nr 21 przy ul. Saskiej 78 odebraliśmy dyplom i nagrody za zajęcie I miejsca w prezentacji zawodu kucharz. Wyboru dokonali uczniowie klas drugich gimnazjów. Opowiadaliśmy o tajnikach zawodu kucharz i możliwościach realizowania własnych pasji, zaprezentowaliśmy sposoby przygotowania prostych i smacznych potraw i dostarczyliśmy gimnazjalistom wielu wrażeń wzrokowych i smakowych. Degustacja serwowanych dań cieszyła się ogromnym powodzeniem. 

               


30 maja 2011 r.

Znakomici szefowie kuchni - p. Andrzej Bryk i p. Mariusz Nowicki, przeprowadzili szkolenie dotyczące sosów.
Po bardzo interesującej prelekcji uczniowie pod kierunkiem szefów kuchni, członków OSSKiC sporządzili wybrane
kolorowe sosy o wzorowej konsystencji i doskonałym smaku.

                


26 maja 2011 r.

Mistrz kuchni Robert Sowa naszym gościem.
Uczniowie oraz nauczyciele  uczestniczyli w szkoleniu kulinarnym,  które poprowadzili: Pan Robert Sowa, znany (również z ekranów telewizji) mistrz kuchni, osobowość w świecie gastronomii  oraz Pan Konrad Birek.
Szkolenie dotyczyło ryb i  ich wykorzystania w gastronomii. Ciekawa prezantacja kariery zawodowej Pana Roberta Sowy stanowiła najlepszą zachętę do solidnego poznawania tajników zawodu kucharza. Bo w czasach współczesnych,by być prawdziwym mistrzem kuchni, trzeba  dużo umieć i potrafić. Goście z uznaniem oglądali nasze pracownie gastronomiczne i obsługi konsumenta. Wszyscy uczestnicy szkolenia obdarowani zostali książkami  autorstwa Roberta Sowy ,,W poszukiwaniu smaku doskonałego". Za szkolenie i prezenty bardzo dziękujemy.

                                                                                                                                        czytaj więcej

               


 25 maja 2011 r.

Specjalista w zakresie dań kuchni japońskiej p. Mariusz Ochenkowski zapoznał młodzież naszej szkoły z doborem surowców, sposobem przygotowania i podawania sushi. Nauczyciele i młodzież są przekonani, że już wkrótce wykorzystają nabyte umiejętności.

               


20 maja 2011 r.

Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne.
W naszej szkole odbył się konkurs kończący projekt WIE „Desery owocowo- czekoladowe” wpisujący się w program z „Polityki edukacyjnej m. st. Warszawy w latach 2008 - 2012” - warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie.
10 uczestników przeszkolonych przez Pawła Figurę- Kierownika Centrum Innowacji belgijskiej Firmy Puratos miało za zadanie wykonać po dwa desery oraz omówić  sposób ich sporządzania.
I miejsce zajął Łukasz Ponichtera za  doskonałe ”Trio czekoladowe” (z czekolady białej, mlecznej i ciemnej) oraz wyśmienitą „Markizę czekoladową”. II miejsce przypadło Rafałowi Wróblewskiemu za Panna cottę waniliową z musem truskawkowym oraz creme brullee, III miejsce zajęła Angelika Konwerska za Tiramisu i koktajl cytrynowo- malinowy. Dyplomy i nagrody wręczali: przedstawiciel Biura Edukacji  m. st. Warszawy Barbara Drewnowska oraz Paweł Figura.
Po zakończeniu części oficjalnej goście, uczniowie i nauczyciele mogli spróbować słodkich specjałów.

       


 14 maja 2011 r.

Po raz kolejny braliśmy udział w warszawskiej Nocy Muzeów. W Muzeum Woli zaprezentowaliśmy zwiedzającym trzy nakrycia stołów: klasyczne, improstyl i stół staropolski. Nasze stanowisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród zwiedzających, którzy bardzo chętnie korzystali ze wskazówek dotyczących  zasad nakrywania stołu oraz sposobów podawania potraw i napojów.

               


Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RELACJA Z DIAGNOZY POCZĄTKOWEJ WIEDZY  I UMIEJĘTNOŚCI NAUCZYCIELI. W marcu 2011r. dwoje nauczycieli naszej szkoły Pani Elżbieta Mroczek i Pan Łukasz Kania uczestniczyli w pierwszym etapie projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zespół ekspertów projektu uznał, że Diagnoza początkowa została zrealizowana z powodzeniem. Kolejnym etapem projektu będą 5-dniowe Przygotowania do praktyk, które jak sama nazwa wskazuje mają na celu przygotowanie każdego z nauczycieli do odbycia praktyk w profesjonalnych kuchniach prestiżowych restauracji i hoteli.
Więcej informacji na temat projektu  można znaleźć na stronie
www.enskwm.fnm.pl
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej przez Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Priorytet III „Wysoka jakość systemu oświaty”.


22 - 23 marca 2011 r.  Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne.

Już po raz czwarty Kierownik Centrum  Innowacji belgijskiej Firmy Puratos Paweł Figura szkolił 10 uzdolnionych uczniów naszej szkoły w zakresie wykonywania deserów z owoców, kremów, musów, czekolady i żelu.

Młodzież miała możliwość zapoznać się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w technologii cukierniczej oraz dekoracji wykonanych smakołyków.  Dodatkowym walorem szkolenia była możliwość zwiedzania zakładu Firmy Puratos produkującego półprodukty dla cukierni i piekarni z zachowaniem najwyższych standardów higieny i kontroli.
Szkolenie zostało dofinansowane przez Biuro Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych.

   


9 marca 2011 r.

W pracowni obsługi konsumenta od samego rana młodzi adepci sztuki barmańskiej mogli podglądać pracę profesjonalistów. Trenerzy MACIEJ BIEDROŃ i KAROL RADŁOWSKI z Flair Academy zaprezentowali podstawowe zasady FLAIR WORKING w rytm muzyki i gorących oklasków uczniów. Wszyscy chętni mogli spróbować sił w jednej z barmańskich konkurencji FREE POURING. Jest to intuicyjne nalewanie alkoholu przy użyciu nalewaków, bez użycia miarek barmańskich.
Prezentacja była dużym doświadczeniem dla naszych uczniów.

                   


25 lutego 2011 r.

Nasi uczniowie uczestniczyli w Targach EXPO SWEET. Z wielkim zainteresowaniem oglądali stanowiska wystawców. Szczególnym walorem była możliwość spróbowania lodów o różnych, często niespotykanych smakach, sorbetów owocowych i ciastek.

                   


14 grudnia 2010 r.

Zapewniliśmy oprawę kulinarną podczas spotkania Koordynatorów Warszawskiego Programu Edukacji Kulturalnej Praga Południe, które odbyło się w Bibliotece Publicznej w Dzielnicy Praga Południe. Potrawy oraz obsługa zyskały wielkie uznanie wśród uczestników spotkania.

                       


26 listopada 2010 r.

W naszej szkole odbył się konkurs cukierniczy w ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Młodzi Mistrzowie Cukiernictwa 2010". 10 uczniów miało za zadanie wykonać torty z blatów biszkoptowych, musów, kremów, czekolady, owoców i żelu. Jury, w skład którego wchodzili nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz Paweł Figura z belgijskiej Firmy Puratos.
I miejsce przyznano Martynie Kochanowskiej. Redaktor naczelna Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego Magdalena Mart wyróżniła 4 prace. Po uroczystym rozdaniu nagród goście, nauczyciele i uczniowie mogli skosztować sporządzonych słodkich specjałów.

                   


 21 - 22 września 2010 r.

Już po raz trzeci w pracowni cukierniczej Firmy Puratos w Kostrzyniu koło Poznania grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w szkoleniu cukierniczym w ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Młodzi Mistrzowie Cukiernictwa 2010".
Młodzież uczyła się wykonywać torty biszkoptowe sporządzane na bazie musów, żelu, czekolady i owoców.
Warsztaty przygotował i prowadził Kierownik Centrum Innowacji Firmy Puratos Paweł Figura.
Smakowite efekty odbytego szkolenia oglądać można na załączonych zdjęciach.
W listopadzie 2010 r. uczestnicy szkolenia będą rywalizować o tytuł Młodego Mistrza Cukiernictwa 2010.

                 


9 czerwca 2010 r.

Odbyło się szkolenie gastronomiczne Kuchnia Włoska - "Pasta & Pizza". W trakcie szkolenia wszyscy uczestnicy pod okiem dwóch trenerów Grzegorza Ciechomskiego i Piotra Kraszkiewicza z MAKRO Centrum HoReCa przygotowali najbardziej tradycyjne potrawy z kuchni włoskiej (pizza, pasta, risotto, Gnocchi) z wykorzystaniem typowych dla tej kuchni produktów.
Profesjonalnie przygotowane szkolenie spowodowało ogromne zainteresowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Dobre rady i wskazówki szefów kuchni zaowocowały przyrządzaniem efektownych potraw przez uczniów.

               


31 maja 2010 r.

W szkole odbyły się zajęcia edukacyjne kończące realizację projektu "Czekoladowe inspiracje" realizowanego w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Zajęcia prowadzili uczniowie przeszkoleni w pracowni cukierniczej Firmy Puratos przez Kierownika Centrum Innowacji Pawła Figurę. Młodzież uczyła swoich rówieśników temperowania czekolady oraz sporządzania z niej elementów dekoracyjnych.
Na pokazie umiejętności uczniów obecni byli redaktor naczelna Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego Magdalena Mart oraz Paweł Figura.
Liderzy projektu otrzymali od pani dyrektor Ewy Lady i koordynatora projektu Ali Zabadały dyplomy oraz książki.
Ankieta ewaluacyjna przygotowana przez doradcę metodycznego Urszulę Wasilewską, przeprowadzona po lekcji wykazała, że uczniom spodobała sie taka atrakcyjna forma nauczania, wpłynęła na udoskonalenie ich umiejętności zawodowych totez bardzo chętnie uczestniczyliby w podobnych zajęciach ponownie.

   


8 maja 2010 r.

Uczniowie brali udział w pikniku charytatywnym zorganizowanym przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni pod hasłem "Żyj bez przemocy - graj bez fauli". Podziękowanie złożyli organizatorzy pikniku. "W imieniu Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Komendy Głównej Policji bardzo dziękujemy za okazaną pomoc w postaci czynnego udziału uczniów na pikniku charytatywnym pod hasłem "Żyj bez przemocy - graj bez fauli".

                     


15 maja 2010 r.

Uczestniczyliśmy na zaproszenie dyrektora Muzeum Woli, pana Wiesława Kaczmarka w Nocy Muzeów.  Prezentowaliśmy receptury kuchni staropolskiej, wykonanie i zdobienie pierników, a także sposób składania serwetek przy pięknie nakrytym stole. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających.

                   


22  kwietnia 2010 r.

Był dniem otwartym dla kandydatów naszej szkoły. Przyszli uczniowie i ich rodzice zostali poinformowali o kierunkach i sposobie kształcenia, zwiedzali szkołę, degustowali różne smakołyki przygotowane wcześniej przez uczniów.

                   


19 - 20  kwietnia 2010 r.

Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w szkoleniu z zakresu kuchni włoskiej organizowanym przez Centrum Szkoleniowe HoReCa. Uczestnicy poznali tajniki kulinarne oraz historię i kulturę kraju.
Szkolenie obejmowało wiedzę teoretyczną oraz praktyczną. W trakcie trwania zajęć uczniowie przygotowali typowe dania kuchni włoskiej min. makarony, sosy, pizzę. Prowadzącym szkolenie był Marcin Mieszkowski.

                     


25 - 26  kwietnia 2010 r.

Odbył się turniej zawodów dla gimnazjalistów w Zespole Szkół nr 21 na Saskiej Kępie. Zawód kucharz prezentowali uczniowie klasy IIB:  Łukasz Ponichtera, Rafał Wróblewski, Dominik Tondera, Krzysztof Rzymowski i Jarosław Skonieczka.
Plakaty tematyczne przygotowała Jolanta Sawicka z klasy IIB. Film o zawodzie kucharz przygotował Krzysztof Rzymowski, ulotkę Jarosław Skonieczka. Uczniowie z ogromnym profesjonalizmem i zaangażowaniem prezentowali swój przyszły zawód, udzielali odpowiedzi na pytania dotyczące nauki zawodu młodszym kolegom i ich wychowawcom.
Na zdjęciu przedstawione są dzieła wykonane za pomocą trudnej sztuki carvingu. Autorami są Rafał Wróblewski, Łukasz Ponichtera i Dominik Tondera. Uczniowie wspierani byli przez nauczyciela Annę Bartuszek.    

     
                     


W turnieju zawodów wystartowała kreatywna ekipa naszej szkoły prezentując zawód kelner. W pokazie można było zobaczyć prawidłowy strój i wygląd kelnera i kelnerki, sztukę nakrywania stołu, dekoracyjne łamanie serwetek płóciennych i pokaz barmański. Wielki profesjonalizm i kunszt zawodowy zaprezentowali uczniowie z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II z klasy IID i IIIB.

                   

                         


23 - 24 marca 2010 r. Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne

Po raz kolejny nasza szkoła uczestniczy w Warszawskich Inicjatywach Europejskich (WIE) poprzez realizowanie projektu "Czekoladowe inspiracje", który wpisuje się w program z polityki edukacyjnej m. st. Warszawy - warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie. W ramach projektu 10 uzdolnionych uczniów odbyło w dniach 23 - 24 marca 2010 r. szkolenie w pracowni cukierniczej belgijskiej Firmy Puratos w Kostrzyniu koło Poznania. Młodzież nabywała umiejętności temperowania różnych rodzajów czekolady (ciemnej, mlecznej i białej) oraz sporządzania z niej bardzo efektownych elementów dekoracyjnych, które można wykorzystać do wykończenia deserów, ciastek i tortów. Szkolenia prowadził Kierownik Centrum Innowacji Firmy Puratos Paweł Figura.
Teraz przed uczestnikami warsztatów stoi bardzo ważne zadanie - przekazanie nabytych umiejętności koleżankom i kolegom na zajęciach technologii gastronomicznej. Aby ułatwić im to zadanie zostanie przygotowany scenariusz zajęć, w którym zostaną określone czynności uczniów prowadzących szkolenie.

               


19 marca 2010 r.

Odbyły się eliminacje szkolne do konkursu "Życie ze smakiem... Fantazje z ciast wyrabianych na stolnicy i w naczyniu". Stroną organizacyjną konkursu zajęli się: pani Elżbieta Mroczek i pan Łukasz Kania.
Do zmagań przystąpiło 6 ekip z różnych klas technikum. Zadaniem uczestników konkursu było zaplanowanie receptur oraz sporządzenie 3 zestawów potraw z ciasta naleśnikowego, pierogowego lub ziemniaczanego w określonym czasie oraz przedstawienie ich do oceny. W Jury konkursu zasiedli szefowie kuchni: pan Andrzej Bryk i pan Mariusz Nowicki oraz nauczycielki: pani Jadwiga Kozerska i pani Barbara Zielonka.
Wyłoniona została dwuosobowa ekipa: Katarzyna Kopeć i Bartłomiej Czerniakowski, którzy będą reprezentować szkołę w rozgrywkach międzyszkolnych. 
Gratulujemy i życzymy powodzenia!.

                         


12 marca 2010 r.

W naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne do Warszawskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych "Wielkanocne Przekąski w formie back box". W konkursie udział wzięło 5 uczniów: 4 uczniów z klasy IV technikum przygotowanych przez pania Irenę Brzozową i 1 uczeń z klasy II technikum przygotowany przez panią Elżbietę Mroczek.
Trójosobowe jury wyłoniło zwycięzcę - Katarzynę Kopeć z klasy IV B, która będzie reprezentować naszą szkołę.

            


14 stycznia 2010 r.

W Cechu Rzemiosł Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy w Warszawie przy ulicy Lechickiej 14 odbył się etap wojewódzki XV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowały Dominka Kozieł i Urszula Dobrowolska. Uczestnicy Turnieju mieli za zadanie wykonać tort, roladę, 2 rodzaje babeczek koktajlowych oraz 2 figurki z marcepanu. Tematem przewodnim XV edycji były inspiracje "Panem Tadeuszem" Adama Mickiewicza.
Nasza uczennica DOMINIKA KOZIEŁ zajęła drugie miejsce uzyskując ponad 80% punktów możliwych do zdobycia.


 
              


16 grudnia 2009 r.

Uczniowie z klas IIB i IVB brali udział w Warszawskim Turnieju Szkół Gastronomicznych:
"Wigilijne Dania Rybne 2009 ".

                


8 grudnia 2009 r.

 
W roku szkolnym 2009/2010 nawiązaliśmy współpracę z Biblioteką Naukową przy ulicy Meissnera.
Dnia 08.12.2009 r. w Bibliotece odbyło się seminarium dla bibliotekarzy dzielnicy Praga Południe.
Uczniowie naszej szkoły z klas kucharskich i kelnerskich przygotowali poczęstunek.
W bibliotece, w holu głównym przez cały grudzień można było podziwiać tradycyjny polski stół Świąteczny również przygotowany przez uczniów naszej szkoły pod opieką p. Ireny Brzozowej i p. Moniki Dębowskiej.
Wystawę uzupełniają staropolskie przepisy na Świąteczne potrawy i publikacje z literatury gastronomicznej poświęconej zwyczajom, obrzędom świątecznym i potrawom.

                   


1 grudnia 2009 r.

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska 17/23 otrzymał dofinansowanie na realizację projektu "Młodzi Mistrzowie Cukiernictwa" w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Projekt był realizowany zgodnie z programem "Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie". Partnerem przedsięwzięcia jest firma "Puratos".
W dniu 1 grudnia 2009 r. odbył się szkolny konkurs cukierniczy. Uczniowie mieli do wykonania po 2 torty, które następnie prezentowali młodzieży i nauczycielom.
Decyzją jury w składzie: Anna Bartuszek - nauczyciel przedmiotów zawodowych, Paweł Figura - Kierownik Centrum Innowacji Firmy Puratos, Mirosław Pelczar - Cukiernik Firmy Puratos.

  • I miejsce zajął Dominik Wardak,
     
  • II miejsce zajęła Dominika Kozieł,
  • III miejsce zajęła Urszula Dobrowolska.

                


W dniu 9 października 2009 r. na prośbę Pana Burmistrza Dzielnicy Praga Południe młodzież naszej szkoły pod kierunkiem nauczycieli przygotowała poczęstunek dla około 200 dyrektorów, nagrodzonych nauczycieli i innych zaproszonych gości
z okazji Dzielnicowego Dnia Edukacji Narodowej.

                


8 i 9 października 2009 r.

Gościliśmy przedstawicieli naszych absolwentów,  przedstawicieli OSSKiC - Andrzeja Bryka i Mariusza Nowickiego, którzy poprowadzili warsztaty dla uczniów Technikum Spożywczo-Gastronomicznego z zakresu produkcji potraw na przyjęcia okolicznościowe. Uczniowie pod kierunkiem szefów kuchni sporządzali przekąski i desery na przyjęcia koktajlowe.

              
  

CMS by Jaaz