30 kwietnia, 2020

Nawozy organiczne

By jnczkwchr

Hodowcy roślin tkwią w niekończącym się sporze o wyższość między nawozami mineralnymi a organicznymi. Lata stosowania tak zwanych sztucznych nawozów przyniosło wiele negatywnych wniosków dotyczących wpływu nawozów sztucznych na zdrowie człowieka a jednocześnie środowisko naturalne. Coraz większa grupa hodowców, coraz bardziej kieruje się w stronę używania naturalnych nawozów.  

Różnice między nawozami organicznymi oraz mineralnymi.  

Otóż, nawozy organiczne to przede wszystkim obornik, kompost, ścięta trawa, słoma, siano. Nie posiadają one w sobie zbyt dużo pierwiastków, w porównaniu do ich sztucznych odpowiedników, dlatego często stosuje się większą ich dawkę. Jednakże rozkładają się dłużej i nie stanowią ryzyka przenawożenia roślin. Nawóz organiczny rozkłada się dość długo i dzięki temu nie dochodzi do wypalenia roślin. Wyjątek stanowi pomiot ptasi, np. pod borówkami. Zbyt duża jego ilość może prowadzić do wypalenia korzeni. Cechą charakterystyczną nawozów organicznych jest to, że powodują rozwój mikroorganizmów takich jak bakterie czy grzyby. Są to tak zwane efektywne mikroorganizmy. Ten rodzaj mikroorganizmów jest zakupowany przez hodowców po czym nawożony na pole. Można oszczędzić na zakupie tego typu flory biologicznej, stosując po prostu nawozy organiczne. Frakcje mineralne uwalniają pierwiastki, które jednocześnie stają się łatwo przyswajalne. Ponadto mikroorganizmy odpowiedzialne są za produkcje dwutlenku węgla. Jest to istotne pod względem współżycia rośliny z otoczeniem. Rośliny posiadające więcej dwutlenku węgla w powietrzu, mogą produkować jeszcze więcej biomasy. Niestety zawartość dwutlenku węgla w powietrzu nie jest odpowiednia do wykonania fotosyntezy.  

Nawozy mineralne nie są w stanie aktywować w takim stopniu mikroorganizmów, ponieważ one potrzebują mieć odpowiedni pokarm. Taki właśnie stanowią ściółki organiczne, ponieważ składają się one głównie z węgla. Dlatego nawozy organiczne są źródłem do wytworzenia dwutlenku węgla. Mikroorganizmy wytwarzają dwutlenek węgla do tego stopnia by był on cięższy od powietrza. Pomimo że wchodzi on w jego skład. Dwutlenek węgla, jako że jest cięższy od tlenu i azotu tworzy poduszkę wokół rośliny, dzięki czemu roślina będzie zawsze zaopatrzona w odpowiednią jego ilość. To pozwala roślinie lepiej rosnąć. Dowodem na to mogę być techniki jakie stosuje się w szklarniach a mianowicie dokarmianie dwutlenkiem węgla.  

Nawozy organicznie pełnią swoją funkcję podwójnie, podczas jednorazowego zabiegu. Przekazują składniki odżywcze do gleby i do powietrza. Dzięki tym nawozom roślina rośnie lepiej. Powyższe wnioski pozwalają wysnuwać opinię, ze nawozy organiczne są lepsze.  

Jak wybrać organiczne nawozy? 

Jeżeli jesteśmy drobnymi hodowcami, nie mającymi możliwości pozyskania nawozów organicznych naturalnymi sposobami, mamy możliwość nabyć je w sklepach ogrodniczych. Coraz więcej z nich ma w ofercie bionawozy zawierające w sobie jedynie związki organiczne. Najlepsze są w formie płynnej. Podobnie jak nawozy mineralne sprawiają, że rośliny rozwijają się lepiej, a także stanowią naturalną ochronę przed chorobami czy warunkami atmosferycznymi jak susza. Często bio nawozy uzupełniane sa o pierwiastki typu potas, które są pochodzenia naturalnego. Mają również całą grupę aminokwasów. Aminokwasy są bardzo ważne, ponieważ wpływają na właściwy wzrost rośliny i pełnią w niej bardzo ważne funkcje: transportową i budulcową. Najważniejszym wśród aminokwasów jest betaina, która jest niezastąpionym nośnikiem wartości odżywczych w roślinie. Stanowczo ułatwia i przyspiesza pobieranie przez roślinę substancji pokarmowych z gleby.